САЩ планира да приеме сирийски бежанци

Американският департамент по вътрешна сигурност планира да приеме най-малко 10 000 сирийски бежанци през идната година, доколкото позволяват ограниченията в бюджета. Това заяви пред Ройтерс секретарят по националната сигурност на страната Джей Джонсън.

Докато някои законодатели изразиха притеснения, че така ще се допусне създаването на канал за терористи в САЩ, миналата седмица Белият дом обяви първия си специален ангажимент към нарастващата нужда от прием на бежанци от разкъсваната от война държава.

Вчера Джонсън заяви, че проверките за сигурност и проучване на произхода на бежанците ще се поемат главно от имиграционните служби към неговата агенция. Бюджетът им се съставя предимно от таксите, които агенцията събира, каза Джонсън след церемония за прием на нови граждани в Сан Франциско.

„Имиграционните служби не зависят от Конгреса и не могат да очакват финансиране от него”, заяви Джонсън. „Организацията трябва да плаща за себе си.” Той добави, че всяко допълнително начинание трябва да се съобразява с изискванията за ресурси и как ще бъдат осигурени.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви в понеделник, че към момента администрацията няма нужда да търси допълнително финансиране, за да пристъпи към процедурата по прием на бежанците. „Със сигурност в бъдеще вероятно това ще се случи, но засега не е необходимо,” допълни Ърнест.

От започването на гражданската война в Сирия през 2011 г. САЩ са приели 1500 бежанци, като се предвижда до октомври да бъдат добавени още 300.

Според защитници на правата на бежанците и някои членове на Конгреса приемът на още 10 000 бежанци няма да допринесе особено в справянето с хуманитарната криза, предизвикана от войната, причинила масов прилив на търсещи убежище от Сирия и други страни в Европа.

Някои републиканци в Конгреса, като Майкъл Макол от Тексас, заявиха, че допускането на сирийски бежанци в страната може да служи като канал за терористи и се противопоставиха на плановете да се увеличи броят на приеманите имигранти.

Джонсън отговори, че департаментът по вътрешна сигурност значително е подобрил проверяването на бежанците. „Трябва да правим и ще продължим да правим съвестна и внимателна проверка на всекиго,” увери той опонентите на плановете на администрацията на президента Обама.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.