САЩ и Саудитска Арабия преговарят за Сирия

САЩ и Саудитска Арабия се споразумяха да увеличат подкрепата за умерената сирийска опозиция, докато търсят политическо решение за 4-годишния конфликт. Това стана, след като държавният секретар Джон Кери се срещна с принц Салман в събота, предаде Ройтерс съобщението на Американския държавен департамент.

Кери посети Рияд за среща със саудитския монарх, коронования принц, заместника му и министъра на външните работи – последната спирка от пътуване, което включи и Виена, където се срещна с представители от Саудитска Арабия, Турция и Русия.

„Те обещаха да продължат и засилят подкрепата за умерената сирийска опозиция, докато все още се следва политическата линия”, се твърди в изявлението след срещите на Кери в Саудитска Арабия. Не става ясно каква подкрепа ще бъде предложена.

Бунтовниците призовават за повече военна помощ от западните поддържници, включително Саудитска Арабия, за да се справят с най-големите офанзиви на сирийската армия. Те са подкрепени от ливанската групировка Хизбула, иранските войници и руските въздушни удари.

САЩ и Саудитска Арабия, заедно с някои други държави, които са срещу Асад, вече осигуряват военна подкрепа за сирийските бунтовници. Това включва обучение от ЦРУ. А във Виена Кери сподели, че очаква следващата седмица да започнат нови преговори. Досега всички дипломатически усилия да се спре конфликта са стигали до искането от страна на Америка и съюзниците й Асад да сдаде властта.

Вашингтон отправи критика на Москва, която от 30.09. бомбардира ислямски бойци в Сирия, че обстрелва най-вече поддръжниците на подкрепяни от Запада и съветниците му групировки, а не тези на Ислямска държава.

Досега Кремъл твърди, че е невъзможно да различава терористите. В коментари, които предполагат промяна в позицията, Лавров каза, че Русия е готова да помогне на подкрепяните от Запада бунтовници от Свободната сирийска армия, ако знае къде са. Бойците й са снабдявани с оръжие през Йордания и Турция. Но те се оплакват, че военната помощ е далеч по-малка от нуждите им.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.