САЩ: Конгресът придвижва законопроект за репарации за робството

На 14 април, 2021 г. американският конгрес ще направи историческа крачка, когато конгресен комитет ще гласува закон за репарации за робството, съобщава Хюман Райтс Уоч. На 09 април е гласувана Комисията за изучаване и развитие на предложенията за репарации за афро-американците.

Обект на нейното изследване ще бъдат наследството от робството в САЩ и продължаващата вреда от него. Ще се изготвят предложения за компенсации, включително репарации. Законопроектът е бил подлаган на обсъждане на всяка сесия на конгреса от 1989 г., но никога не е стигал до гласуване на комисия, обикновено първата стъпка към приемането на нов закон. Вотът се случва сред засилване на успеха на движението за репарации на държавно и местно ниво.

Инсталация на Nkyinkim от Kwame Akoto Bamfo в Националния мемориал за мир и справедливост. Снимка: Soniakapadia

„Все още не е потърсена отговорност за вековните несправедливости на робството и неговото наследство, поддържащо расовото неравенство до днес,” заявява Драйзън Хийт, изследовател на расовата справедливост и адвокат за ХРУ. „Докато отделните щати, градовете и други институции държат сметка за миналото, Конгресът трябва да поведе нацията към търсенето на отговорност и изкуплението за продължаващите последствия от робството. Гласуването на Комисията е много важна стъпка в тази посока.”

През март градският съвет на Ивънстън, Илинойс, одобри първата програма за репарации за чернокожи, а още миналата година Калифорния назначи своя комисия на държавно ниво за проучването и препоръчването на репарации за чернокожите калифорнийци. Наскоро усилията в тази посока са довели до напредък и в градове като Провидънс, Роуд Айлънд,;Ашвил, Северна Каролина; Бърлингтън, Върмонт; и Амхърст, Масачузетс, като законопроекти и инициативи са на ход и в много други общности. Религиозни и други институции, както и бизнеси, също са започнали да признават ролята си в робството и да се изправят пред продължаващата вреда от него.

Вотът за Комисията ще е първият път, когато законодателите гласуват придвижването на подобен законопроект. Драйзън Хийт отправи настоятелната си молба към Конгреса да се справи със систематичния расизъм, като се гласува Комисията за изучаване и развитие на предложенията за репарации за афро-американците, вместо той да бъде продължен завинаги, като за пореден път законопроектът за репарациите не бъде приет.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.