САЩ: Конгресът приема закон за санкции срещу лица, нарушаващи човешки права

Комитетът по външните работи на долната камара на американския Конгрес – Камарата на представителите – в сряда одобри проект за т.нар. „Глобален закон Магнитски“. В него се предвижда да се прилагат санкции към граждани на чужди държави, които са подозирани в нарушаване на правата на човека., съобщава сайтът на Радио „Свобода“.

Инициативата е свързана с приетия в САЩ през 2012 „Закон Магнитски“. По силата му не се разрешава да се издават входни визи за САЩ  и се предвижда замразяване на финансовите активи, намиращи се в кредитни институции под юрисдикцията САЩ на определени руски граждани. Става въпрос за онези, които имат отношение към преследването и гибелта на Сергей Магнитски, както и въобще към нарушаването на правата на човека в Русия.

Документът носи името на юридическия консултант на фонда „Hermitage Capital“ Сергей Магнитски, който през ноември 2009 г. почина в следствен арест в Москва. След смъртта си той беше признат за виновен за неплащане на данъци. Адвокатите му, колегите и множество други хора и правозащитни организации твърдят, че самият му арест и обвинение са напълно незаконни. Те казват, че Магнитски е вкаран в затвора, след като е разкрил схема за огромни кражби от бюджета на Руската федерация. Защитниците на Магнитски твърдят, че в следствения арест той е бит и измъчван и не е получавал необходимата медицинска помощ.

При обсъждането на „Глобалния закон Магнитски“ имаше сред конгресмените, информира Радио „Свобода“, опити за внасяне на поправки. Конгресменът Дан Рорбахер от Републиканската партия, който е подозиран в симпатии към президента на Русия Владимир Путин, настоява името на Магнитски да не се споменава в документа и е внесъл поправка в проекта в този дух. Според Рорбахер, ако името на Магнитски остане в проекта, това неизбежно ще провокира Москва. Той твърди и, че има различни мнения за обстоятелствата, при които е умрял юристът.

Членовете на Комитета по външните работи на Конгреса на САЩ отхвърлиха тази поправка. Редица конгресмени изразяват мнение, че името на Сергей Магнитски трябва да остане в документа в качеството си на напомняне за плашещо лошото, според тях, ниво на защита на правата на човека в Русия.

Следващата стъпка в процедурата за приемане на закони в САЩ е приетият от комитета проект да бъде предаден за разглеждане от цялата Камарата на представителите в Конгреса.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.