САЩ: Мъж, осъден на 17 години затвор за 14 грама марихуана, е освободен условно

Споделете статията:

Вчера на свобода беше пуснат Кори Лад, осъден на 17 години затвор за притежанието на около 14 грама марихуана. Той беше арестуван през 2011 г. в Ню Орлиънс, припомня правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ), а количеството канабис, намерено в него, е колкото три и половина пакетчета захар. Тъй като обаче е хващан с дребни дози и преди, Лад беше обвинен като рецидивист и осъден на 20 години затвор, без право да изтърпи част от присъдата условно. Когато влезе в затвора, приятелката му беше бременна в осмия месец.

Въпреки че Върховният съд на Луизиана препоръча преразглеждане на присъдата, след като тя беше обжалвана на първа инстанция, съдията намали наказанието незначително – на 17 години затвор. След обжалванията на второ равнище обаче, през април щатският наказателен съд написа позиция: „Очевидната жестокост на присъдата шокира съвестта (…) Прекалено много власт е била присвоена от съдиите под претекст да излеждат „твърди“ пред престъпността.“

В петък съдията промени присъдата на Лад на 10 години. Повече от пет от тях той вече е излежал в затвора и ще прекара останалите четири и половина с условна присъда.

Притежаниието на наркотици за лична употреба е престъплението, заради което най-често се правят арести в САЩ. През 2015 г. например полицията е извършила 14% повече арести единствено за притежание на марихуана от всички престъпления, свързани с насилие, взети заедно. Според данни, събрани от ХРУ, криминализирането на употребата на наркотици води до масово разделяне на семейства, то е проява на дискриминация към цветнокожите и подкопава общественото здраве. Осъдените могат да загубят достъп до социални помощи за храна, жилищата си, образованието си и последиците за тях често са опустошителни, предупреждават от ХРУ.

Според правозащитната организация криминализирането на наркотиците води до прахосване на ресурси и разрушава животи, без изобщо да помага на наркозависимите. Тя предлага да се декриминализира използването и притежанието им на федерално и щатско ниво, за да не бъдат хората отделяни от семействата и средата за дълги години. Кори Лад може да е спечелил обратно 12 години от живота си, през които да бъде на свобода, но не е бил с дъщеря си през първите години от живота ѝ. И всичко това – заради 14 грама наркотици, подчертават от ХРУ.

Самият Лад заяви, че планира, когато излезе на свобода, да заведе дъщеричката си за първи път на детска градина.

В България също използването на наркотици за персонална употреба е криминализирано. За „Маргиналия“ през 2014 г. фронтменът на „Артерия“ и „Помориънс“ Янко Бръснаря разказа как нееднократно е бил арестуван заради дози за еднократна употреба.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.