САЩ няма да участват в междуамериканска правозащитна среща

САЩ няма да участват в регионална среща по правата на човека. На срещата трябва да се обсъдят възможните ефекти от указите на президента Тръмп за ограничаване на влизането в САЩ на граждани от шест страни върху състоянието на човешките права, съобщава агенция „Ройтерс“.

Заседанието на Междуамериканската комисия по правата на човека (МАКПЧ), създадена от 35-членната Организация на американските държави (ОАД) с цел да защитава правата на човека в двете Америки, се свиква поради загрижеността сред членовете й от трите указа на Тръмп, както и от плановете му САЩ да построят стена на границата си с Мексико.

Администрацията на Тръмп оспорва в Апелативния съд забраната, наложена от федерални съдии, върху изпълнението на президентските укази, забраняващи на гражданите от шест населени с мюсюлмани страни, да влизат в САЩ. Според Тръмп указите му са издадени, за да защитят страната от влизането на ислямистки терористи. Защитниците на правата на имигрантите твърдят, че те са дискриминационни към мюсюлманите изобщо.

Мария Изабел Риверо, говорител на МАКПЧ, заяви, че САЩ са отказали в началото на седмицата да участват в заседанието, насрочена за вторник и сряда. В тази среща участват официални лица от страните членки, както и множество представители правозащитни организации от Северна и Южна Америка.

„Ако някоя страна членка не иска да бъде представена на срещата, ние не можем нищо да направим, но самото заседание ще се състои въпреки това“, каза Риверо.

От своя страна говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер заяви, че според юристите на ведомството му „не е подходящо американски официални представители да участват в това заседание, докато указите се разглеждат от американските съдилища“.

„Ние информирахме МАКПЧ за това, че не можем да участваме в тази среща защото указите се оспорват в нашия съд“, съобщи Тонер в изявление за пресата.

От своя страна Марсела Конкалвес Маргерин, директор по застъпничеството на „Амнести интернешънъл“, каза, че „отсъствието на американски представител на заседанието показва тоталното пренебрежение на новата американска администрация към ангажиментите й по правата на човека“.

Тя добави, че макар и друг път да се е случвало страна членка на ОАД да не участва в заседание на МАКПЧ, сега САЩ изпускат удобен случай да обяснят мотивите на указите и така се сриват до нивото на Куба и Венецуела, които също отказват да участват в заседания на МАКПЧ, когато се обсъждат многобройните нарушения на правата на човека там.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.