САЩ: Основано е движение за борба със сексуалния тормоз

Жени, работещи в сферата на драматичното изкуство, киноиндустрията и телевизията основаха движение за защита на жените от сексуален тормоз и дискриминация, съобщават сайтът на радио Би Би Си и редица други новинарски сайтове.

Инициативата, озаглавена Time’s Up (Времето свърши) досега е получила подкрепата на повече от 300 души, между тях са актрисите Натали Портман, Риз Уизерспун, Ашли Джъд, Ева Лонгория, Кери Уошингтън и други.

Създаден е специален фонд за оказване на помощ на жертвите на сексуален тормоз. Дарения в негова полза се събират на интернет платформата GoFundMe.

Фондът съществува от по-малко от две седмици и вече е успял да събере 13 милиона долара при планирани 15 милиона.

Събраните пари на първо време ще бъдат използвани за заплащане на разходите по юридическа помощ на жени, но и на мъже, жертви на сексуален тормоз на работните им места.

Ще бъде помагано най-вече на тези, които не са в състояние да плащат за юридически помощ от джоба си. Обикновено това са хора – жени и мъже, които работят в сферата на услугите, а също и на тези, които работят в селското стопанство и във фабриките.

Създателите на проекта също така отправят призив да се сложи край на половата неравнопоставеност и на дисбаланса във властта, така че повече жени да могат да заемат влиятелни позиции и да имат равно с мъжете заплащане на труда си.

Както се говори в обръщението, поместено на сайта на проекта, „време е да приключим с положението, при което жените трябва да се борят да влязат в кръга на тези, които получават достойни за труда им възнаграждения и да се преборват за професионалния си ръст и за това вишестоящите, които са главно мъже, да чуят гласа им“.

Времето на този непробиваем монопол приключва, се казва в обръщението.

Участниците в движението „Времето свърши“ също така заявяват, че смятат да се борят за приемане на по-строги закони в сферата на защитата от тормоз и дискриминация. В частност, те предлагат да бъдат въведени глоби за компаниите, където има случаи на сексуален тормоз.

За да привлекат вниманието на обществеността към този проблем, движението призовава жените, работещи в киноиндустрията, да се облекат в черно на 7 януари, когато ще бъде церемонията по връчването на наградата „Златен глобус“.

През последните месеци в САЩ се разгоряха много скандали, свързани със сексуален тормоз. Първият беше свързан с обвинението в тормоз и изнасилване, отправено към знаменития холивудски продуцент Харви Уайнстейн.

През декември списание „Тайм“ нарече „личност на 2017 година“ тези жени и мъже, които „нарушиха мълчанието“ и открито се обявиха срещу сексуалния тормоз на работното място.

През миналата година също така популярност в социалните медии получи хаштага #MeToo, който подтикна много жени и мъже да разкажат личните си истории, свързани с тормоз.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.