САЩ: освободете политическите затворнички

Държавният департамент на САЩ съобщи, че започва кампания  #FreeThe20, която има за цел да се постигне освобождаването на 20 жени затворнички от целия свят. Това информира руското електронно издание „Грани.ру“. За началото на кампанията обяви постоянният представител на САЩ в ООН г-жа Саманта Пауър.

В списъка влизат жени, лежащи в затвора по политически и други мотиви, за чието освобождаване ще се настоява и чиято съдба предизвиква безпокойство в САЩ, казва Пауър. Сред тях е задържаната в Русия Надежда Савченко – украински пилот и депутат в украинския парламент. В него са включени също журналистката Хадиджа Исмаилова и правозаштицата Лейла Юнус от Азърбайджан, както и гражданската активистка от Узбекистан Матлуба Камилова, жени затворнички от Бирма, Венецуела, Виетнам, Египет, Иран, Китай, Северна Корея, Сирия, Еритрея и Етиопия. В своите страни всички те са осъдени на дълги срокове затвор.

Началото на акцията е планирано за 27 септември в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк, защото тогава се открива голяма международна конференция за правата на жените. Във всеки работен ден до 27 септември, организаторите ще разказват историята на една от тези двадесет жени. „Като говорим за тези жени, ние изпращаме сигнал до правителствата на техните страни: ако искате да разширите правата на жените, не ги лишавайте от свобода заради техните възгледи или за това, че се борят за правата на човека. Освободете тези 20 жени, а също така и огромното количество жени и девойки, намиращи се зад решетките, защото тези 20 жени представляват една нищожна част от жените, които днес са несправедливо затворени“, заявява Пауър, произнасяйки реч в ООН.

На 13 август един съд в Азърбайджан осъди директора на Института за мир и демокрация Лейла Юнус на осем и половина години затвор. Нейният мъж – Ариф Юнус, който е шеф на един от отделите в същия институт, е осъден на седем години затвор. Съпрузите Юнус бяха признати за виновни за това, че уж са извършили икономически престъпления, а сега им предстои да се явят пак пред съда – този път по обвинение в държавна измяна.

На 1 септември съдът в Баку за особено тежки престъпления осъди държаната под стража от декември 2014 г. 39-годишна журналистка Хадиджа Исмаилова на седем и половина години затвор. Тя е обвинена по редица членове на НК на Азърбайджан, които наказват за икономически престъпления. Но изпълнителният директор на независимата правозащитна организация „Article 19“ Томас Хюз заявява, че самият процес срещу нея има за цел да пресече критиката на властите в Азърбайджан. „За тази толкова сурова присъда е очевидно, че е политически мотивирана, особено като имаме пред вид отсъствието на законосъобразно гледане на делото, както и липсата на достоверни доказателства от страна на обвинението“, твърди той.

През юни 2014 Надежда Савченко бе пленена от бойците на т.нар. „Луганска народна република“ и бе незаконно отведена в Русия. Обвиняват я в това, че е причастна към убийството на руски телевизионен екип и в незаконно пресичане на границата. След известно време в руския град Донецк в Ростовска област ще почне процесът срещу Савченко.

В края на юли Генералната прокуратура на Украйна повдигна обвинения към първия заместник министър на външните работи на Русия Владимир Титов и към трима съдии от един московски съд. Според украинските власти всички те са участвали в незаконното преследване на Надежда Савченко.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.