САЩ: Отменена е забраната трансполови хора да служат в армията

В САЩ е отменена забраната за служба в армията на трансполови хора, които открито заявяват за своята полова идентичност, съобщава Би Би Си. Планира се за една година да бъдат разработени стандарти за службата и за медицинското обслужване на трансполовите хора във въоръжените сили на САЩ.

„Това е правилно и за нашия народ, и за армията на САЩ“, заяви инистърът на отбраната на САЩ Аш Картър.

След това решение вече на никого в САЩ не може да бъде отказано да служи в армията, която, както е известно, е професионална, а не наборна. Също така, вече никой не може и да бъде уволнен от нея заради самоопределението си на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.

Джейми Юинг, една от тези, които са били уволнени от армията по тази причина – разказва пред Би Би Си, че се радва на тази новост и се кани отново да постъпи на военна служба.

„Аз съм много доволна. Искам колкото се може по-бързо отново до постъпя на служба и се надявам, че в най-близко бъдеще ще мога отново да облека униформата си на войник от армията на Съединените щати“, казва тя.

Представители на ЛБГТ общността служеха във въоръжените сили на САЩ и преди, но нямаха право да обявяват открито сексуалната си ориентация и половата си идентичност. Беше валидно правилото „don’t ask, don’t tell“ („не питай, не казвай“). През 2011 г. САЩ окончателно премахнаха забраната за служба в армията на открити гей мъже и лесбийки. А през 2014 г. с молба да служат в армията се обърнаха към Пентагона и американските трансполови хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.