САЩ: Правозащитни организации разгръщат просветителска кампания сред имигрантите, за да ги запознаят с правата им

Все по-засилващото се настъпление на администрацията на Тръмп срещу имигрантите принуждава американските правозащитници да разгърнат сред имигрантските общности широка просветна кампания за това, как могат да отстояват правата си, съобщава американската правозащитна организация Хюман райтс уоч.

Адвокатите, които водят дела на имигранти, обжалващи отказа на властите да им предоставят легален статут, казват, че са силно разтревожени от обстоятелството, че през миналата 2017 г. броят на арестуваните вътре в САЩ имигранти е нараснал с 40% в сравнение с този от 2016 г. Това е причината те просто физически да не успяват да консултират семействата, които са заплашени от депортация. Затова няколко правозащитни организации са започнали да снимат и да разпространяват сред заинтересуваните серия от видеоуроци. Целта на тези клипове е имигрантите да бъдат информирани как самостоятелно да защитават правата си.

Кампанията Ние имаме права предлага четири анимационни клипа. Те са основани върху реални ситуации, в които биха могли да се окажат имигрантите. Клиповете са подготвени от организацията Brooklyn Defender Services и от Американския съюз за граждански свободи и са преведени на седем езика. В тях има инструкции за това как трябва да се държи имигрантът, когато Имигрантската и митническата полиция  почука на вратата на жилището му, когато нахлуе без предупреждение, когато спре имигрант на улицата в район, в който има много такива хора, или когато арестува някого от местната имигрантска общност.

В първия клип Когато имигрантската полиция чука на вратата ви на хората се разяснява, че трябва да искат от „гостите“ заповед за претърсване или арест, подписана от съдия и че трябва да заявят, че не са съгласни домът да бъде претърсен. Актуалността на тези препоръки е свързана с практиката на нахлувания на имигрантската полиция рано сутринта, при което обикновено на хората се дава лъжливата информация, че това е местната обикновена полиция, която идва по повод на криминално разследване.

От Хюман райтс уоч уточняват, че вече много пъти са документирали ситуациите, при които ескалацията на арестите на имигранти довежда до депортацията на хиляди хора, които отдавна са дълбоко интегрирани в американския живот, а сега ги отделят от семействата по силата на закони, които не държат сметка за корените на човека и за това, че има семейство. На политическо ниво решението на проблема зависи от Конгреса на САЩ и от президента, но и самите имигранти трябва да умеят да се защитават и да ползват правата си. А те много често не ги знаят. Хюман райтс уоч приветства инициативата на създателите на тези клипове и се надява, че тя ще помогне на имигрантите по-добре да се защитават срещу произвола на властите.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.