САЩ: Правозащитници призовават Обама да помилва Сноудън

Три от най-големите и влиятелни правозащитни организации в САЩ призоваха президента Обама да помилва Едуард Сноудън. За акцията в подкрепа на живеещия в Русия бивш служител на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност на САЩ съобщави Би Би Си.

Американският съюз за защита на гражданските свободи, Амнести интренешънъл и Хюман райтс уоч публикуваха онлайн петиция. В нея се иска информаторът, който разгласи стотици хиляди свръхсекретни документи, показващи, че САЩ по електронен начин следят огромно количество хора, да бъде официално помилван. За тези документи експерти твърдят, че са много по-секретни от публикуваните в аферата „Уикилийкс“. Организациите смятат, че Сноудън трябва да бъде помилван, защото е действал в защита на обществения интерес.

„В навечерието пускането на екран на новия филм на Оливър Стоун за разобличенията на Сноудън и неговото бягство в Русия нашата кампания призовава бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност да бъде помилван, преди президента Обама да напусне поста си през януари 2017 г.“, се казва в съвместното изявление на трите правозащитни организации.

Официалният клип на песента на Питър Гейбриъл от саундтрака на филма на Оливър Стоун „Сноудън“

Сноудън благодари на правозащитниците за подкрепата и казва, че смята за много важна възможността да бъдат изобличавани грешките на правителството на САЩ.

„Безпокоя се не само за себе си. Ако мен и други информатори ни пъхнат в затвора за много години и не ни дадат взможност да обясним на съдебното жури мотивацията си, това може да попречи на работата на бъдещите информатори, които, както и аз, разкриват произвола и екстремните действия на властите“, каза Сноудън на видеоконференция в Москва.

Миналата седмица той заяви в интервю за английския вестник „Файненшънъл таймс“, че допуска Русия да е замесена в неотдвнашните хакерски атаки срещу САЩ.

По-рано бежанецът в Русия разкритикува приетия в страната пакет антитерористични закони, т.нар. „законодателство на депутатката Яровая и на сенатора Виктор Озеров“.

Сноудън получи временно убежище в Русия през лятото на 2013 г., а година по-късно получи разрешение за постоянно пребиваване за срок от три години. В САЩ Сноудън е обвиняван в кражба на държавно имущество, в незаконно използване на информация, отнасяща се националната отбрана, а също и в преднамерено разгласяване на секретни данни.

Оливър Стоун е автор на знакови филми, в които се съдържа критика към американската политика, като например „Взвод“ и „Роден на 4-ти юли“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.