САЩ: правозащитници се оплакват в съда срещу полицейски произвол

Правозащитната организация „Американски съюз за граждански свободи“ подаде в съда жалба срещу полицията в Батон Руж. В града, намиращ се в щата Луизиана, миналата седмица полицай застреля афроамериканец, припомня Би Би Си.

„Американски съюз за граждански свободи“, която е една от най-големите правозащитни организации в САЩ, обвинява полицията в употреба на непропорционално голяма сила при потушаването на протестите заради убития чернокож. Освен това, правозащитниците упрекват местните власти и подчинената им полиция в употребата на ненужно физическо насилие и в обиждане на мирните демонстранти.

Около 300 души бяха арестувани в хода на протестната акция, състояла се през миналия уикенд, заради убийството на Алтън Стерлинг, извършено от полицай. По време на демонстрацията няколкостотин души обкръжиха зданието на полицейския участък, крещейки „Ако няма справедливост, то няма и мир!“. Тълпа от протестиращи се събра и пред малкия магазин, пред който беше убит Стерлинг. Ситуацията се изостри от действията на въоръжени членове на партията „Нови черни пантери“, които противодействаха на специалните сили на полицията. Законите на щата Луизиана позволяват откритото носене на оръжие.

Миналата седмица в Мрежата се появи видеоклип, на който се вижда как двама бели полицаи просват Стерлинг на земята и стрелят няколко пъти в него. 37-годишния мъж е починал от получените огнестрелни рани в гърдите и в гърба си.

Според полицията убитият Стерлинг, който се прехранвал с търговия с компакт дискове на улицата, заплашвал човек с оръжие.

Демонстрантите изискват най-задълбочено разследване на инцидента и прекратяване на дискриминацията на чернокожото население от страна на полицията.

От полицейски огън в САЩ всяка година умират няколкостотин човека. Според статистиката, мнозинството от загиналите по този начин са афроамериканци.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.