САЩ предупреждават ООН за възможно оттегляне

Днес се очаква САЩ да дадат сигнал, че страната може би ще се оттегли от Съвета за човешки права към ООН, ако не се направят определени промени, сред които премахването на „анти-израелски настроения”, Ройтерс цитира думите на дипломати и активисти.

Американският посланик в ООН Ники Хейли, с министерски пост в администрацията на Тръмп, заяви миналата седмица, че Вашингтон ще реши дали да се оттегли от Съвета, след като триседмичната му сесия в Женева свърши този месец. Според Тръмп Вашингтон е приключил с десетилетията многостранна американска външна политика.

Критичното отношение на Съвета към Израел е най-конфликтната тема за съюзника му САЩ. Вашингтон е бойкотирал органа за три години по време на управлението на Дж.У.Буш и се е върнал през 2009 г. при президентството на Барак Обама.

Хейли, в обръщение във Вашингтон Поуст, призова Съвета „да прекрати практиката на погрешно изолиране на Израел с критицизма към него.”

Вероятността САЩ да се оттеглят действа като аларма за западните съюзници и активисти.

Осем организации, включително Фрийдъм Хауз и институтът Джейкъб Блаущайн, написаха на Хейли през май, че оттеглянето би било непродуктивно, тъй като може да доведе до „нечестното нарочване на Израел в още по-голяма степен.”

В писмото, видяно от Ройтерс, организациите също така твърдят, че по време на бойкота на САЩ, дейността на Съвета е страдала „както по отношение на справянето с най-големите нарушители на човешките права, така и във връзка с анти-израелските настроения.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.