САЩ: Президентът на Чечения Кадиров е с наложени санкции по закона „Магнитски“.

Президентът на Чечения  Рамзан Кадиров е включен в санкционния списък  на американското Министерство на финансите по закона „Магнитски“, съобщават  Би Би Си и много други новинарски източници. Освен срещу него, санкции са въведени  още срещу други четири руски граждани, между които е и началникът на полицията в столицата на Чечения Грозни, който беше обвинен от руския либерален вестник „Новая газета“ в това, че е причастен към преследванията срещу ЛГБТ хора в тази страна.

Според информация, публикувана на сайта на Министерството на финансите на САЩ, освен Кадиров с списъка по закона „Магнитски“ са включени Аюб Катаев, Юлия Майорова, Андрей Павлов и Алексей Шешеня.

Кадиров, който управлява Чечения   от 2007 г. и е смятан за много доверен човек на Путин, фигурира в списъка, защото „носи отговорност за извънсъдебна разправа, мъчения и други груби нарушения на правата на човека“, се казва в изявлението на Министерството на финансите на САЩ.

В това министерство смятат, че тези действия са били предприемани към тези, които „са се опитвали да разкрият незаконна  дейност, осъществявана от длъжностни лица на Руската федерация или са се опитвали да защитават международно признатите права и свободи на човека“.

Освен това, се казва в съобщението на министерството, един от политическите опоненти на Кадиров, „както се предполага, е бил убит по указание на Кадиров“ след като е направил изявление за мъченията и нарушенията на правата на човека в републиката.

Законът „Магнитски“ беше приет в САЩ през декември 2012 г. Той предвижда да се прилагат санкции по адрес на руснаци, които, както мисли Вашингтон, са причастни към смъртта на юриста на фонда Hermitage Capital и към други нарушения на правата на човека.

Магнитски умря през 2009 г. в затвора „Матросская тишина“ при условия, които правозащитниците нарекоха „инквизиционни“.

Както смятат колегите на юриста от фонда Hermitage, срещу него са започнали наказателно дело за отмъщение за това, че той е разкрил голяма афера  на сътрудниците на руското М-во на вътрешните работи  и данъчната служба на Русия, която е ощетила бюджета на Русия с милиарди рубли.

Аюб Катаев, по мнението на американските власти, също е причастен към извънсъдебните разправи, мъчения и други тежки нарушения на правата на човека. В частност, като служител в правоохранителната система, се казва в изявлението на финансовото ведомство на САЩ, той е участвал в преследването на гейове.

За масови арести и мъчения на ЛБГТ хора в Чечения   се говореше в публикации на „Новая газета“. В началото на април този вестник съобщи, че властите в Грозни са започнали да вкарват заподозрените, че са гейове мъже в тайни затвори и в хода на тази операция няколко души са били убити. Той е бил ръководител на един от тези тайни затвори. Той отрича да се е занимавал с преследване на гейове.

Властите в Чечения  отричат въобще съществуването на тайни места за затваряне на хора. Те категорично отричат, също така, обвиненията, че са преследвали ЛБГТ хора, защото, според тях, „в Чечения такива хора няма“.

Андрей Павлов и Юлия Майорова, които също фигурират в последния списък на санкциониран и по закона „Магнитски“ са юристи, които са помагали на властите да обвинят фонда  Hermitage в укриване на данъци. Те са били разобличени от Сергей Магнитски, който след това е арестуван и умира в затвора.

През януари т.г. в санкционния „списък Магнитски“ са включени ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър бастрикин, депутата от Думата Андерй Луговой, бизнесмена Дмитрий Ковтун, следователят Станислав Гордиевски и други. В списъка сега има 49 имена.

От 2014 г. Кадиров е под санкции и от Европейския съюз.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.