САЩ: Съдия казва на подсъдим, че ще бъде “изнасилван всеки ден” в затвора

Съдия каза на престъпник, че ще бъде “изнасилван всеки ден” и ще бъде нечия “кучка”, ако влезе в затвора. 20-годишният Айзея Гей беше признат за виновен за серия от обири, които е извършил преди две години, пише британското издание PinkNews. Коментарите на съдийката от съда в окръг Берналило на щата Ню Мексико добиха публичност, след като транскрипт на процеса беше предоставен на пресата.

В опит да обясни мотивите за кражбите си, Гей казва на съдийката Кристина Аргирес, че ги е извършил, защото е бил “импулсивен”. Той се извинява за действията си и моли съдията да не го праща в затвора, защото вече не е криминално проявен.

Съдията го пита: “Знаеш ли какво се случва на млад и тъп човек в затвора?”

“Вероятно ще си изям боя, предполагам. Вероятно…”, отговаря младежът.

“Вероятно ще бъдеш изнасилван всеки ден, това първо. Вероятно ще бъдеш бит през ден. Не искам да звучи така, нали, грубо, но точно това ще ти се случи. Ти си младо момче и травмата, която това ще ти причини, никога няма да я изкараш от главата си”, заявява Кристина Аргирес.

Докато някои критикуваха съдийката заради “твърдата ѝ ръка” и стереотипизирането на системата на затворите, други я поздравиха за използването на такава тактика на плашене, като според някои от тях тя просто е казала истината.

След този диалог тя постановява 5 години условна присъда за Гей. Ако междувременно извърши ново престъпление, той ще бъде незабавно вкаран в затвора за 15 години.

По време на произнасянето на присъдата съдията казва, че ако влезе в затвора, младежът ще стане “нечия кучка”, а тя не иска да разбива живота му.

По-рано тази година надзирател в нюйоркски затвор беше принуден да напусне работата си, след като е заварен в интимна ситуация със затворник.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.