САЩ: Шефът на Християнския културен център на Ню Йорк напуска консултативен съвет на Тръмп

Ръководителят на най-голямата евангелска църква в Ню Йорк пастор А.Р. Барнард излиза от състава на неофициалния консултативен съвет на евангелските църкви на президента Тръмп, съобщава сайтът на Радио „Свобода“, позовавайки са на “Voice of America”. Решението на пастор Барнард е поредната гръмка оставка на член на един от консултативните съвети при президента.

Пастор А.Р. Барнард ръководи Християнския културен център, който обединява 37 хиляди души. Миналата седмица той е написал официално писмо на президента, за което стана известно на 20 август, че напуска съвета.

Повод за оставката е пресконференцията на Тръмп миналия вторник, на която той отново заяви, че за избухването на взрива от насилие в Шарлотсвил, Вирджиния, са виновни „много страни“. Както е известно, става дума за акция на бели расисти, по време на която беше убита от нарочно врязан в тълпата автомобил, управляван от 20 годишен привърженик на идеята за „превъзходството на бялата раса“  една участница в контрадемонстрация срещу акцията на белите расисти.

„Вашингтон пост“, който съобщава за оставката на пастор Барнард, пише, че той е бил един от няколко десетки лидери от различни сфери на живота в САЩ, които съветват президента Тръмп. Измежду другите членове на Евангелския съвет при Тръмп,  са водачи на важни баптистки и петдесятнически църкво в САЩ. В този съвет влизат например известният баптисткият пастор Джак Грем, един от ръководителите на Националната латиноамериканска конференция за християнско лидерство Тони Суарес и познатият на зрителите в САЩ телевизионен евангелист Марк Бернс. Те са съобщили на „Вашингтон пост“, че засега нямат намерение да напускат съвета.

Преди няколко дни Тръмп обяви за разпускането на два консултативни комитета по въпросите на бизнеса, в които влизаха ръководители на водещи американски корпорации. Преди това най-малко седем члена на тези комитети заявиха, че ги напускат в знак на несъгласие с изказванията на Тръмп по повод събитията в Шарлотсвил.

В петък беше обявено, че всичките 17 члена на президентския съвет по въпросите на изкуството са подали оставка поради становищата на Тръмп относно насилието в Шарлотсвил. Те разпространиха обръщение, в което е написано, „че е недопустимо да се слагат лъжливи  знаци за равенство“ между привържениците и противниците на расистки идеи.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.