САЩ: Тръмп забранява на транссексуални да служат в армията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп  обяви, че транссексуалните хора не могат „по никакъв начин и в никакво качество“ да служат в редовете на армията на страната, съобщава сайтът на Радио „Свобода“, както и този на Радио Би Би Си. Това той е заявил чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“ на 26 юли, в което той обяснява, че решението му има за цел да избегне „огромните медицински разходи и трудности“, свързани с присъствието на транссексуални хора в армията. Това решение на Тръмп беше предшествано от заповед на министъра на отбраната на САЩ Джим Метис, издадена в края на юни, с която се отлага за след половин година влизането в действие на въведения от администрацията на Обама план, предвиждащ свободно рекрутиране на транссексуални новобранци в армията.

Според различни оценки, сега в армията на САЩ, която наброява 1 милион и 300 хиляди души, служат от 1300 до 7000 транссексуални хора.

„След консултации с моите генерали и с военни експерти аз стигнах до извода, че правителството на САЩ няма да приема, или няма да разрешава на транссексуални хора да служат във въоръжените сили на САЩ“, пише той в „Туитър“.

През последните месеци проблемът с правата на транссексуалните хора в Америка става все по-актуален, особено по отношение на начина, по който държавата регулира ползването на обществените тоалетни.

Администрацията на Тръмп се сблъска с протести в началото на 2017 година, след като отмени въведените от правителството на Обама правила, които изискваха от училищата да разрешават на транссексуалните ученици да ползват тоалетни, които съответстват на тяхната сексуална идентичност, а не тези, които съответстват на записания в актовете им за раждане пол.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.