САЩ: санкции срещу лидера на Северна Корея и обкръжението му заради нарушения на човешките права

САЩ въвеждат персонални санкции срещу лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и срещу още десет високопоставени чиновници от обкръжението му. Мотивът на санкциите е „възмутителното отношение в Северна Корея към правата на човека и огромните нарушения на тези права“, съобщава Би Би Си.

В „черния списък“ на Министерството на финансите на САЩ са включени също така и пет юридически лица.

„Под властта на Ким Чен Ун милиони жители на Северна Корея продължават да изпитват непоносима  жестокост  и тежки лишения, те биват умъртвявани без съд и присъда, те са въдворявани в лагери за принудителен труд, където освен това ги и измъчват“, се казва в изявление на заместник-министъра на финансите на САЩ с ресор финансовото разузнаване и въпроси на противодействието на тероризма Адам Шубин.

Ким Чен Ун, който след смъртта на баща си Ким Чен Ир през декември 2011 беше обявен за „велик наследник“ в Корейската народнодемократична република, попада под режим на персонални санкции за пръв път. Според изказвания на висши американски дипломати, които Би Би Си цитира, внасянето му в „черния списък“ може да доведе до ярост властите в Северна Корея, където вождът се смята за непогрешим.

Освен Ким Чен Ун, санкциите на САЩ засягат ръководителите в министерството на народната сигурност и в Министерството на правосъдието на страната, които са пряко отговорни за системата от лагери за принудителен труд, а също и ръководителите на ведомството, отговарящо за държавната пропаганда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.