САЩ: За пръв път в щатски законодателен орган е избран транссексуален човек

В състоялите се преди три  дни избори за щатско законодателно събрание в американския щат Вирджиния за член на щатската палата на представителите е избран – за първи път в САЩ – транссексуален човек – Даника Рой, съобщава сайтът на Радио „Свобода“, цитирайки от своя страна публикация във вестник „Вашингтон поуст“.

Като кандидат  от Демократическата партия тя е победила в изборите един от най-консервативните  законодатели в щата – Роберт Маршал. Тя, цитира сайтът на „Радио Свобода“ публикацията в американския вестник, въплъщава всичко, против което този консервативен политик се бори.

Даника Рой се е кандидатирала и е спечелила в избирателния окръг „Принц Уилям“ от щата Вирджиния. Нейната кампания е съсредоточена върху проблемите с организацията на транспортните потоци в избирателния ѝ окръг и върху други местни въпроси. Преди четири години тя е почнала трансформацията на сексуалната си идентичност и сега е жена, бидейки преди това по тяло мъж, а по самовъзприятие  и по полова самоиденетификация жена. Противникът ѝ – 73 годишният Маршал – сам нарича себе си „главен хомофоб в щата“.  Маршал, който в продължение на 13 години е бил член на щатската Палата на представителите, е отказал да води дебати с Рой и е говорил за нея, употребявайки местоимения за мъжки пол.

Показателно е, добавя „Радио Свобода“, че сумата на събраните от Рой дарения за кампанията ѝ е три пъти по-голяма от тази, която е получил противникът ѝ. Те идват главно от ЛБГТИ хора и от такива, които подкрепят каузата за еманципацията им. Тя е имала много голяма активност в социалните мрежи, а също и в класическите медии, отбелязва радиостанцията.

Изборите във Вирджиния са едни от многото местни избори, които се състояха през миналия уикенд, които преминаха със значителна превъзходство на демократите над републиканците, дължащо се на вълната от недоволство в САЩ от политиката на президента Тръмп.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.