САЩ: Законът за религиозна свобода в Индиана вече ще отчита правата на ЛГБТ хората

Законодателите в щата Индиана съобщиха, че са постигнали съгласие да коригират спорния нов Закон за възстановяване на религиозната свобода. Те са стигнали до компромис, за да се защитят правата на ЛГБТ хората, предаде британското ЛГБТ издание PinkNews. Това е първият път, когато сексуалната ориентация и половата идентичност са изрично защитени в закон на Индиана.

Наскоро в щатите Индиана и Арканзас беше приет закон, който дава право на фирмите да отказват да обслужват клиенти, ако това противоречи на религиозните им убеждения. Според критиците на закона най-потърпевши от него са хората с различна сексуална ориентация или полова идентичност. Легализирането на еднополовите бракове в редица американски щати беше съпроводено с вълна от протести от страна на консервативни религиозни общности. Други щати, като например Тексас, също обмислят подобни закони.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук, който преди няколко месеца разкри, че е гей, заяви, че е дълбоко разочарован от този закон. „Нещо много страшно се случва в различни американски щати. Вълна от закони, предложени в над две дузини от щатите, биха разрешили на гражданите си да дискриминират съседите си”, каза той, цитиран по българския ЛГБТ сайт GamaNews.

Известният писател Стивън Кинг написа в Туитър: „Законът за възстановяване на религиозната свобода в Индиана е дискриминация на гей хората, чиста и проста. Можеш да замразиш кучешко лайно, но то си остава кучешко лайно.“

Закона критикуваха и други известни личности като актьора Аштън Кътчър, певицата Майли Сайръс и телевизионната водеща и актриса Елън Дедженеръс. Имаше и от протести из САЩ за защита на ЛГБТ хората под надслов „бойкотирай Индиана“.

Скоро след приемане на закона за религиозната свобода предположенията на критиците му започнаха да се потвърждават. Собствениците на пицария в Индиана например обявиха, че няма да доставят пица на еднополови сватби.

„Никога сме нямали намерение да дискриминираме когото и да е. Това впечатление доведе до националните протести, които видяхме“, каза президентът на сената на Индиана Дейвид Лонг.

Според промяната в закона, той не може да бъде използван, за да „дава право на доставчик да откаже предлагането или предоставянето на обслужване, услуги, ползване на обществени места, стоки, наемане на работа или жилище на никой член или членове на обществото на базата на раса, цвят на кожата, религия, потекло, възраст, страна на произход, увреждане, пол, сексуална ориентация, полова идентичност или служба в армията на Съединените щати“.

Според консервативната Американска асоциация на семейството, която е разочарована от промените в Закона за възстановяване на религиозната свобода, „хомосексуалните активисти изискват християнските бизнесмени в Индиана да бъдат принудени да правят компромис с вярата си“.

Говорителят на Камарата на представителите на Индиана Брайън Босма каза, че се радва на промяната, защото „гостоприемността на жителите на Индиана е това, което трябваше да бъде възстановено“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.