Саудитска Арабия: Арестите на защитници за правата на жените подлагат на съмнение репутацията на Мохамед бин Салман като реформатор

 

Арестите на най-малко седем високопоставени защитници на правата на жените в Кралство Саудитска Арабия бяха разкритикувани от групи за защита на правата на човека като знак, че социалните реформи в царството не са толкова дълбоки, колкото беше обещано, съобщават от британската медия The Independent

Емана ал-Нафжан, Луджайн ал-Хатлул, Азиз ал-Юсеф, Айша ал-Манеа, Мади Ал-Айруш, Уала Ал-Шуббар и Хасах ал-Шейх, заедно с мъжете активисти Ибрахим Модемий и Мохамед ал-Рабе са задържани по домовете си в петък вечер.  Всички те са гласовити активисти срещу системата за настойничество, в която мъже роднини или съпрузи контролират почти всички аспекти на живота на жените.

В съобщение от правителството се казва, че причината за ареста е предполагаемо участие в дейности, които „навлизат в религиозни и национални константи“. Арестуваните са обвинени в „подозрителен контакт с чуждестранни субекти и предоставяне на финансова подкрепа на враждебни елементи извън страната“, съобщават от държавната информационна агенция SPA, цитирайки говорител на държавната сигурност.

Всички задържани в един или друг момент, са били въвлечени в кампания за отмяна на забраната за шофиране на жени: закон, който новият саудитски принц Мохамед бин Салман е постановил да бъде отменен от следващия месец.

Изданието припомня, че според издадения кралски указ от ноември миналата година, на жените ще им бъде позволено да шофират от 24 юни 2018 г. за първи път от 1990 г. насам. Отмяната на забраната изключително ще улесни живота на жените, за да не им се налага да търсят разрешението на мъжете си настойници, свързани с неща като пътуване, обучение и откриване на банкова сметка.

Отмяната на забрана за шофиране е една от редица социални и икономически реформи в  Кралството, откакто Мохамед бин Салман беше коронован миналия юни. Той направи простъпки към намаляване властта на прословутата религиозна полиция в страната, възобнови кина и обеща да се върне към по-умерен ислям.

„Изглежда, че единственото „престъпление“, което тези активисти са извършили, е, че искат жените да карат автомобила си преди официалното отпадане на забраната „, коментира Сара Лия Уитсън, директор на Близкия изток за Human Rights Watch.

Арестите бяха придружени от серия от сурови осъждания в полу-официални медии и в социалните мрежи.  „Няма място за предатели сред нас“, заявиха в понеделник от вестник „Озаз„. В статията се изразява опасение, че активистите биха могли да се изправят срещу смъртното наказание.

„Ясно е, че извън целия PR, реформите на принц Мохамед бин Салман изключват активизма за човешки права“, каза Сама Хадид от „Амнести интернешънъл“, и добави „Властите в Саудитска арабия не могат да продължат да заявяват публично, че са посветени на реформи, а да третират по такъв жесток начин защитниците на правата на жените“. Голяма част от активистите изразяват опасение, че арестите се превръщат в тенденция.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.