Саудитска Арабия: Мобилно приложение позволява на мъжете да следят жените

Противоречивото правителствено приложение, създадено привидно с цел да олекоти бюрокрацията в страната, засяга пряко правата на жените в Саудитска Арабия, съобщават от, Qrewcial.

Absher, в превод „да сър“ , предоставя редица правителствени услуги, но най-вече дава възможност на мъжете да проследяват и ограничават движението на жени, включително контролирайки свободата на придвижване и пътуване.

Ако жена се регистрира на летище, нейният настойник получава известие за това и има правото да я спре. Това може да има особено тежки последици за жените, които искат да избягат от Саудитска Арабия и се страхуват да не бъдат върнати и убити от семейството си. Всяка година най-малко 1000 жени се опитват да избягат от Саудитска Арабия, а приложението улеснява проследяването и улавянето на тези жени, преди да избягат.

Ползите от Absher включват улеснена регистрация на превозни средства и да кандидатстват за визи с натискането на един бутон. Въпреки това е трудно да се пренебрегне възможната експлоатация на саудитски мъже спрямо жените, в условията на местната система за настойничество.

Саудитските мъже стартираха вирусна кампания с хаштаг „#I_support_Absher“. Сред твърденията им са, че Absher „улеснява живота ми“ и е „най-доброто правителствено приложение, което някога съм използвал“.

Неправителствените организации Human Rights Watch и Amnesty International публично изразиха загрижеността си. Пред The ​​Washington Post Amnesty International заяви : „Използването на приложението Absher за ограничаване на движението на жени отново подчертава тревожната система на дискриминация срещу жените под системата на настойничество и необходимостта за истинска реформа на човешките права в страната, а не само социални и икономически реформи”.

В писмо до Google и Apple сенатор Джон Уидън заяви:„ Американските компании не трябва да позволяват или да улесняват патриархата на саудитското правителство ”, призовавайки за край на „отвратително наблюдение и контрол на жените“.

Приложението, което може да се изтегли свободно, както от Google Play, така и от Apple Store, Срещу технологичните гиганти са отправени множество критики за съучастие в саудитските репресивни политики. Компаниите са призовани да премахнат приложението от своите платформи. В отговор, те обещаха да проучат ситуацията.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.