Доклад: Министърът на отбраната на Саудитска Арабия прави страната непредвидима

В края на миналата година германската агенция по разузнаването публикува становище, в което се казва, че Саудитска Арабия е възприела „импулсивна политика на интервенция”. В нея е представен саудитският министър на отбраната принц Мохамед бин Салман – властният 29-годишен любим син на остарелия крал Салман, който страда от деменция – като политически играч, който дестабилизира арабския свят с междусъседски войни в Йемен и Сирия, съобщава „Индипендънт“.

Разузнавателните агенции обикновено не дават такива политически чувствителни документи на пресата, която критикува управлението на близък и могъщ съюзник като Саудитска Арабия, твърди изданието. Откритото и широко разпространение на подобни сведения от немската разузнавателна агенция, според „Индипендънт“, будят загриженост. Агенцията веднага е получила критики от германското външно министерство след официални саудитски протести, но според нея предупреждението й е знак за растящите страхове, че Саудитска Арабия е станала непредвидим играч. Един бивш министър от Близкия Изток, предпочел да остане анонимен, казва: „В миналото саудитците се опитваха да държат възможностите си отворени и бяха предпазливи, дори когато се опитваха да махнат правителство, което не харесват.”

Докладът на германската разузнавателна агенция предизвика слаба реакция извън Германия по времето на публикуването си. Това, според „Индипендънт“, вероятно се дължи на факта, че е станал известен три седмици след атентата в Париж на 13 ноември, когато правителства и медии по целия свят бяха твърде погълнати от заплахата от „Ислямска държава“ и как да бъде неутрализирана. Във Великобритания се обсъждаше присъединяването на въздушните сили във въздушната война срещу Ислямска държава в Сирия, а скоро след това в САЩ станаха факт убийствата на двойката подкрепяща я в Сан Бернадино, Калифорния.

Екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр ал-Нимр и на 46 други – най-вече сунитски джихадисти или дисиденти – на втори януари може би за пръв път обърна внимание на правителствата за това, че Саудитска Арабия се е превърнала в заплаха за статуквото, според британската медия.

Изглежда, че тя умишлено провокира Иран в опит да поеме водачеството на сунитския и арабски свят, като в същото време принц Мохамед бин Салман подсилва властта в страната си, като се обръща към сунитския сектантски национализъм, се твърди в публикацията на „Индипендънт“. Едно е сигурно, че политиката на Саудитска Арабия се промени след идването на власт на крал Салман миналия януари, след смъртта на крал Абдула, се казва в заключение в публикацията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.