Съветът на Европа и руски журналистически организации протестират срещу нападението върху Татяна Фелхенгауер

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази възмущение по повод нападението на Татяна Фелхенгауер, журналистка от единствената руска независима радиостанция „Ехото на Москва“, съобщава сайтът на радио „Свобода“. Турбьорн Ягланд е заявил още, че е солидарен с пострадалата журналистка и със сътрудниците на радиото „Ехото на Москва“. Генералният секретар на Съвета на Европа призова руските власти незабавно да разследват нападението.

В декларацията на Турбьорн Яглунд се отбелязва, че Руската федерация е със статута на пълен участник в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи  (ЕКПЧОС), която защитава както свободата на мненията, така  и всичко това, което позволява на тази свобода на мненията да се осъществява. Медиите и журналистите трябва да имат възможността свободно да се занимават с дейността си, без  да стават жертви на сплашване и насилие, се казва в декларацията му, публикувана на сайта на Съвета на Европа.

След покушението върху журналистката, декларация направи и руският профсъюз на журналистите. В този документ, публикуван във Фейсбук, се казва, че „профсъюзът смята всяко нападение на журналист  и възпрепятстването на дейността им за недопустими. Хората от нашата професия трябва да се намират под особената защита на закона, но за съжаление в нашата страна това не е така. Ние приемаме покушението върху Фелхегенхауер като нападение върху свободата на словото на всеки от нас“.

Освен това той пише в изявлението си че „руският телевизионен канал „Русия-24“ много пъти е излъчвал предавания, в които журналистите от „Ехото на Москва“ и лично Татяна Фелхегенхауер са обвинявани в това, че „работят за американския Държавен департамент“  и също в това, че си сътрудничат с някакви западни НПО-та, в критика на властите и в участие в опозиционните митинги на Алексей Навални. В тези предавания се твърди, че радио „Ехото на Москва“ се занимава с антидържавна дейност  и трябва да има статута на „чуждестранен агент“. При това тези обвинения системно се изказват на фона на портрети на пострадалата журналистка и на колегите ѝ Александър Плющев и Максим Курников. Ние смятаме, че тези сюжети разпалват ненавист по адрес на нашите колеги  и че те са могли да провокират нападението, извършено върху Татяна от един неуравновесен човек.“

Накрая профсъюзът пожелава на Татяна най-скорошно оздравяване и изисква бързо и обективно разследване на нападението, както и справедливо наказание за извършителите.

За нападението и за това, че журналистиката е в тежко състояние в болница, съобщават всички основни руски медии.

Основният тон в много от съобщенията и коментарите е, че „в днешната руска действителност журналистите трябва на първо място да мислят за сигурността си, както се изрази в ефира на „Ехото на Москва“ известният опозиционен журналист Аркадий Бабченко.

Генералната директорка на радио „Ехото на Москва“ обеща да бъде усилена охраната на помещенията на редакцията.

А пред сградата, в която е разположена редакцията на радиото, 11 журналисти направиха серия от единични пикети (за това не е нужно да се иска разрешение, за колективна демонстрация то е нужно).

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.