Съветът на Европа остро осъжда преследването на руската правозащитна организация „Мемориал“

В Съвета на Европа реагират рязко на обвиненията на руското Министерство на правосъдието по адрес на правозащитния център „Мемориал“. Това съобщава руската редакция на германското радио „Дойче веле“ и добавя, че генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд казва, че „Мемориал“ е една от най-уважаваните организации.

„Дейността на неправителствените организации е важен елемент на демократическото общество, а не тежко криминално престъпление“, се твърди в заявление на Съвета на Европа. Изявленията на Министерството на правосъдието на Русия, че правозащитния център „Мемориал“ чрез дейността си подкопава конституционния строй на Русия и цели смяна на политическия режим, предизвикват остра критика от страна на Съвета на Европа. „Тези обвинения са особено тревожни, защото квалифицират обичайната дейност на една неправителствена организация като тежко криминално престъпление“, заявява генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Независимите обществени организации са неотменим елемент на всяка демокрация, напомнят от Съвета на Европа. „Дискусиите по вълнуващите обществото теми, предотвратяването на нарушенията на правата на човека и изразяването на различни мнения, са измежду главните функции на неправителствените организации и всяка демократична държава е длъжна да им съдейства при изпълнението на тези им функции“, се подчертава в изявлението на Ягланд. Той също така призовава руските власти да защитят дейността на „Мемориал“, защото тя е измежду най-уважаваните правозащитни организации в света.

Наскоро стана известно, че след извършването на „планова проверка“ на дейността на включената в списъка на „чуждестранните агенти“ правозащитна организация „Мемориал“Министерството на правосъдието на Русия я е обвинило в „призиви за сваляне на действащата власт и смяна на политическия режим в страната“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.