Съветът на Европа подпомага с хранителни пакети 140 уязвими семейства в Пещера

На 28.04.2020 г. кметът на Община Пещера – Йордан Младенов подписа Споразумение за отпускане на безвъзмездна финансова помощ  за  борба с последиците от пандемията COVID19 в маргинализираните общности със Съвета на Европа, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

С настоящия грант Община Пещера ще осигури основни хранителни пакети от първа необходимост, почистващи препарати и препарати за дезинфекция на жилищни помещения. Мерките ще бъдат приложени за най-уязвимите семейства, които не са обхванати от други подкрепящи програми и инициативи.

Ще бъдат обхванати  140 семейства от кварталите“ Пирин“ и „Луковица“ в Пещера. Там живеят предимно представители на ромското малцинство. Семействата им ще бъдат подпомогнати с хранителни пакети.

Припомняме, че  преди месец квартала „Луковица“ бе поставен под засилена полицейска охрана със строг пропускателен режим, а поводът бе информация за нови няколко жители на махалата, завърнали се от чужбина и заразени с новия коронавирус. На входовете на квартала бяха поставени вътрешни КПП-та, кои топроверяваха населението от 7,30 до 19,30 часа. На 23 април карантината бе вдигната. Оставено бе засилено полицейско присъствие в самия квартал, с полицейски патрули.  Чрез сирени и микрофони жителите бяха уведомявани да не се сcбират на едно място, да носят своите предпазни маски… Следеше се за неотваряне на питейни заведения на територията на квартала, според информация на БНР.

Община Пещера ще осигури помещение за съхраняване на основните хранителни пакети. Ще организира и мобилизира доброволци, включително и от Местната активна група за извършване на доставките, като за тяхната безопасност ще се осигурят лични предпазни средства.

Бюджетът на проекта е в размер на 5199,60 лева, а срокът за изпълнение на дейностите е до 31.07.2020 г

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.