Съветът на Европа призовава Франция да се справи с етническото профилиране

Споделете статията:

Правозащитната организация Хюман райтс уоч обяви, че заедно с Инициатива за справедливост на отвореното общество ще подкани европейския комисар за човешки права да подчертае в доклада си за Франция нуждата от ефективно справяне с етническото профилиране.

Организацията припомня, че по време на предизборната си кампания през 2012 г. президентът Франсоа Оланд призна дискриминационните обиски за сериозен проблем във Франция и обеща да се справи с тях. Повече от 20 години множество доклади от граждански организации, учени и независими наблюдатели са документирали широко разпространения проблем на дискриминиращи проверки на самоличността, обиски и претърсвания, извършени от френската полиция. Подобни практики засягат предимно млади мъже от африкански произход и роми.

Според Хюман райтс уоч реформите във френската полиция са наложителни, за да се неутрализират сериозните негативни последствия от действията й за отделни хора, общности и френското общество като цяло. Една от препоръките е в член 78-2 от криминалния кодекс  да бъде записано, че проверките на самоличността трябва да се основават на разумно подозрение и че се забраняват всякакви форми на дискриминация при полицейски проверки.

Освен това се препоръчва уточняване на позволените обстоятелства за обиски и ограничаването им до случаите, когато има подозрение, че обектът на проверката притежава предмети, които могат да бъдат опасни за сигурността на полицая. Предлага се и въвеждането на възпиращи форми или други методи и средства (като смартфони) при проверка на самоличността, които да осигурят контекста, правното основание и причините за проверка, а резултатите да се натрупват в достъпни за обществото статистически данни.

Организацията пояснява, че тези реформи са твърде важни за оценка на употребата на проверките на самоличността. Този процес ще се използва за изграждане на доверието в полицията и впоследствие на връзките между общността и полицията. Основен акцент е, че подобни мерки ще подобрят защитата на основните човешки права, като това на лична неприкосновеност, свобода на придвижването и на не-дискриминацията. Най-вече обаче те ще подобрят способността на полицията да поддържа закона и реда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.