Съвременни роби: превръща ли се Сърбия в „Бангладеш на Балканите“

От месеци насам виетнамците работят на строителен обект край град Зренянин, в северната част на Сърбия. Там се изгражда огромен завод на китайската компания за автомобилни гуми Linglong Tyre. Компанията възнамерява да инвестира в проекта 900 милиона щатски долара – рекордна сума за Сърбия. Предвижда се един ден във фабриката да работят над 1000 души. Виетнамците, които строят в Сърбия първия в Европа китайски завод за автомобилни гуми се трудят при нечовешки условия – без топла вода, без пари и без паспорти. Властите в Белград отричат. Все по-често обаче се публикуват информациите за робските условия на труд на обекта, пише Дойче Веле.

„Ужасно е. Хората са оставени дори без медицинска помощ“, разказва разследващата журналистка Ивана Гордич, информирала първа за тежките условия на живот и труд на виетнамците. Кадрите на кабелната телевизия N1 на свой ред показват порутени бараки в покрайнините на града, с легла като в препълнени затвори и само две стари бани за стотици строителни работници. „Отопление няма, а топлата вода от бойлера стига най-много за петима“, обяснява Гордич.

 Виетнамците са настанени при ужасяващи условия /снимка: ДВ

„Всичко това е само една медийна и политическа кампания срещу китайския капитал“, казва по този повод сръбският президент Александър Вучич. „Покрай обществения натиск изпратихме инспектори. Условията не са добри, но се подобряват“, допълни Вучич, след което попита критиците: „Трябва ли да провалим инвестиции в размер на 900 милиона? Искаме да помогнем и на виетнамските работници, но аз няма да прогоня инвеститорите“.

Междувременно китайските фирми контролират едно голямо стоманодобивно предприятие и една медна мина в Сърбия. Строят железопътни мрежи и автомагистрали.

„Проблемът не е в това, че Linglong е китайска фирма – проблемът е, че тази ситуация е логично следствие от ерозията на трудовите права и на надпреварата за привличане на чуждестранни инвестиции“, казва Данило Чурчич, адвокат по човешките права на неправителствената организация „А11″.

Германската евродепутатка Виола фон Крамон от Зелената партия също нарече условията „неприемливи“. Тя написа в Туитър: „Нормалните условия на труд и човешките права трябва да се зачитат и да са достъпни за всички“. Реакцията на сръбския външен министър бе, че това бил нов опит на евродепутатката да „демонизира“ Сърбия.

Междувременно 500-те виетнамски работници са настанени в три други сгради при по-добри условия. Но парите, които са спечелили, все още не са им изплатени.

Според източници на ДВ, китайският мениджмънт е провел „интензивни разговори“ с виетнамските строителни работници. Участници в тях твърдят, че работниците са били предупредени да не разговарят повече с критично настроени журналисти.

със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.