Сблъсъците в Скопие са заради избора на албанец за председател на Парламента

Напрежение в македонската столица Скопие остава, след като на 27 април вечерта протестиращи нахлуха в Парламента и нападнаха депутати. Според официалните данни са ранени 100 души, включително полицаи и народни представители. Сред тях – граждани, полицаи и депутати, както и лидерът на опозицията Зоран Заев.

Основните възражения  са срещу т.нар албанска платформа. А притесненията – страната да не се раздели и да не стане двуезична.

Еврокомисарят Йоханес Хан осъди нападенията срещу депутати по възможно най-строг начин“ и добави, че „Насилието НЯМА място в парламента. Демокрацията трябва да бъде оставена да си свърши работата.“

Федерика Могерини, зам.-председател на Европейската комисия, и еврокомисарят Йоханес Хан разпространиха съвместно изявление, в което между другото се казва: „Актовете на насилие в парламента са абсолютно неприемливи и призовавам към спокойствие и сдържаност. За нас е положителен сигнал избирането на Талат Джафери за председател на парламента. Европейският съюз е убеден, че политическият диалог в рамките на институциите е единственият път напред и настояваме всички политически фигури за спазват Конституцията на страната и да действат в духа на демократични принципи, честност и разум.“

Протестите се организират от Гражданското сдружение „За единна Македония“ от края на февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Последният вот беше през декември 2016 г., но правителство все още не може да бъде съставено, въпреки че в парламента социалдемократите на Заев направиха коалиция с две партии на етнически албанци. ВМРО-ДПНМЕ тогава спечели 51 места в 120-местния парламент – с две повече от тези на социалдемократите, но не успяха да се споразумеят с албанските партии.

Според македонския Хелзинкски комитет отговорността за вандалските действия е на организаторите на протеста, но и на полицаите, които не са попречили на маскирани лица да влязат в сградата с остри предмети.

По материали на Клуб Z, Дневник, бтв

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.