Сборник публикува тайните решения с какви методи да се реализира насилствената смяна на имената на малцинствата и да бъдат асимилирани по насилствен път в името на създаването на „единна социалистическа българска нация“

ЦК на БКП е взела редица тайни решения относно това „как и с какви методи да се реализира насилствената смяна на имената на малцинствата, как да бъдат асимилирани по насилствен път в името на създаването на „единна социалистическа българска нация“. В рамките на тези решения турците, помаците и ромите в България са принудени да се изселят в Турция, като изселническите вълни са били през 1950/1951 г., 1968/1979 г. и 1989 г., се посочва в сборника „Българските турци и изселванията – тайните документи на Българската комунистическа партия (1944-1989)“. Това съобщава сайтът obzornews.

 

 

Осемтомното  сборник е издаден от  Изследователски център „Ататюрк“ под редакцията на доц. д-р Ибрахим Кямил, преподавател във Факултет по стопански и управленски науки към Тракийския университет.

Решенията на БКП и документите, които се отнасят до изселванията  заемат значително место в научния труд. Уточнява се, че в рамките на малцинствените и човешките права целта е била да установи какво е било отношението на България към турците и помаците, които като български граждани се явяват определящ фактор в българо-турските отношения. Търси се отговор на въпросите: „В исторически аспект имало ли е операция за насилствена смяна на имената на българските турци, което да е довело до тяхното изселване?“; „Ако е имало, какви идеологически, политически, социални и икономически причини са били изтъквани за това?“

В сборника се отделя специално внимание на насилствената смяна на имената, инициирана от българските власти в периода 1984/85 г., когато начело на държавата стои Тодор Живков..

Относно достъпа до документалния архив и написването на многотомния труд доц. д-р Ибрахим Кямил изтъква: „Десетки хиляди страници архивни документи на БКП, които обхващат изследвания период бяха изчетени. Намирането на архивния фонд, свързан с темата, докарването на папките, изчитането им страница по страница отне много време“.

В сборника се прави опит за проследяване в каква икономическа и външнополитическа посока поемат след края на Студената война балканските държави. Изследваните теми са събрани в общо четири раздела: „Балканите по време на Студената война“, „Краят на Студената война – държавите възникнали след разпадането на Югославия“, „Другите балкански държави след края на Студената война“, „Балканските политики на великите сили и международните организации след края на Студената война“.

.

Източник: Obzornews.bg

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.