Сборник с критически текстове за човешките права е достъпен онлайн на български

Book Human Rights_cover_finalСборникът „Критически погледи към човешките права“ е публикуван онлайн. Зад изданието на КОИ (Колектив за обществени интервенции), за което Marginalia вече писа, стои проектът „Нови леви перспективи“.

Поради проблеми с авторските права, някои от статиите, които присъстват в хартиеното издание, са представени само с началните си страници. Става въпрос за първия текст на Костас Дузинас „Идентичност, желание, права“, втория на Уенди Браун – „Толерантността като дискурс на властта“, както и тези на Никола Гайо (откъс от „Строителите на демокрацията. Човешките права и политиките на глобалния ред“) и Алана Лентин („Заместването на „расата“ и историзиране на „културата“ в мултикултурализма“).

В пълен вид обаче присъстват встъпителната студия на Жана Цонева и Георги Медаров, първата статия на Уенди Браун, озаглавена „„Най-доброто, на което можем да се надяваме …’’: човешките права и политиката на фатализма“, втората на Дузинас – „Adikia: върху комунизма и правата“. Изцяло са публикувани и тези на Джудит Бътлър („Преизподнята „Гуантанамо”“), Осаму Нишитани („Две западни понятия за човека: anthropos и humanitas„), Хана Аренд („Упадъкът на националната държава и краят на правата на човека“), Робин Блекбърн („Възвръщането на човешките права“), Жак Рансиер („Кой е субектът на правата на човека?“) и Гаятари Чакраворти Спивак („Поправянето на неправди“).

Сборникът може да бъде изтеглен тук. От Нови леви перспективи съветват желаещите да се сдобият с пълното хартиено издание, което се разпространява безплатно, да се свържат с тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.