Сборник с критически текстове за човешките права е достъпен онлайн на български

Споделете статията:

Book Human Rights_cover_finalСборникът “Критически погледи към човешките права” е публикуван онлайн. Зад изданието на КОИ (Колектив за обществени интервенции), за което Marginalia вече писа, стои проектът “Нови леви перспективи”.

Поради проблеми с авторските права, някои от статиите, които присъстват в хартиеното издание, са представени само с началните си страници. Става въпрос за първия текст на Костас Дузинас “Идентичност, желание, права”, втория на Уенди Браун – “Толерантността като дискурс на властта”, както и тези на Никола Гайо (откъс от “Строителите на демокрацията. Човешките права и политиките на глобалния ред”) и Алана Лентин (“Заместването на „расата“ и историзиране на „културата“ в мултикултурализма”).

В пълен вид обаче присъстват встъпителната студия на Жана Цонева и Георги Медаров, първата статия на Уенди Браун, озаглавена “„Най-доброто, на което можем да се надяваме …’’: човешките права и политиката на фатализма”, втората на Дузинас – “Adikia: върху комунизма и правата”. Изцяло са публикувани и тези на Джудит Бътлър (“Преизподнята „Гуантанамо””), Осаму Нишитани (“Две западни понятия за човека: anthropos и humanitas“), Хана Аренд (“Упадъкът на националната държава и краят на правата на човека”), Робин Блекбърн (“Възвръщането на човешките права”), Жак Рансиер (“Кой е субектът на правата на човека?”) и Гаятари Чакраворти Спивак (“Поправянето на неправди”).

Сборникът може да бъде изтеглен тук. От Нови леви перспективи съветват желаещите да се сдобият с пълното хартиено издание, което се разпространява безплатно, да се свържат с тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.