Българският съд наложи домашен арест на руския дисидент Кобляков

Споделете статията:

Съдът наложи домашен арест на руския дисидент Кобляков, докато се разгледа делото за екстрадицията му в Русия. След като първоначално беше освободен от българските власти, късно снощи руснакът с френско гражданство Николай Кобляков беше задържан под домашен арест, съобщи днес електронното издание „Офнюз”.

В понеделник Софийската градска прокуратура поиска постоянното задържане на Кобляков заради искането за екстрадирането му от страна на руските власти, твърди сайтът.

Според “Офнюз” Кобляков, който беше задържан на Летище София на 29 юли заради заповед за арест, издадена от Интерпол, е обвинен от руските власти в присвояване на чуждо имущество на стойност над 42 милиона рубли. В началото на август той беше освободен с подписка след изтичане на 72-часовото му задържане”. Въпреки първоначално наложената му най-лека мярка за неотклонение „късно снощи Софийският градски съд определи мярка „домашен арест” за дисидента”, пише „Офнюз”.

Интернет изданието твърди също: „на заседанието на съда снощи стана ясно, че руснакът е подведен под отговорност за престъпна схема, според която той е склонявал хора да откупят задълженията му. Той бил набелязан и за измами с недвижими имоти. Кобляков живее във Франция от 10 г., като според руските власти престъпленията са извършени там в периода 2004-2005 година”.

Сайтът информира, че „прокуратурата поиска постоянен арест, докато не се вземе решение за екстрадирането му, тъй като има много адреси и две гражданства, които са предпоставка да се укрие от правосъдието. След решението на съда за налагане на по-леката мярка, от държавното обвинение обясниха, че няма да протестират решението, тъй като наложената мярка ще гарантира участието на Кобляков в производството за екстрадицията му, което предстои”.

Адвокатите на Кобляков обаче са настояли, че няма нито едно доказателство, което да сочи, че е съпричастен към обвинението, а защитата дори е обвинила руската страна в недобросъвестност и че действията на Русия политически мотивирани. Самият Кобляков се е опитал да обясни на българския съд, че обвинението срещу него е умишлено. По думите му имало лице, което се опитвало да се представи за него. Освен това той е обявил, че приятелите му получавали мейли от негово име, които той не би писал, като заподозря зад това да стоят руските спецслужби.

Руснакът е подчертал, че много харесва България и е дошъл тук за пръв път, за да развива строителния си бизнес. Той имал проект, който щял да даде икономически ръст на страната. Именно тези негови интереси щели да го задържат да не се укрие, настоя той, като помоли съда да остане с мярка “подписка”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.