Съдът: осмокласничката със забрадка не е дискриминирана

Софийският административен съд отхвърли жалбата на Сайде Мехмед от село Горно Краище. Това се случи на 16 септември. Делото на момичето община Белица, Благоевградска област, беше за дискриминация срещу ръководството на училището в селото.

Според съда директорът на селското училище и класният ръководител на момичето не са извършили дискриминация по признаците „религия” и „убеждение” по смисъла на от Закона за защита от дискриминация.

През септември 2010 г. 15-годишната тогава Сайде беше отстранена от училището, защото не изпълни нареждането на ръководството да спре да носи забрадка по време на занятия.

След застъпничество от страна на Българския хелзинкски комитет Сайде беше върната в училище, а родителите й заведоха дело пред Комисията за защита от дискриминация. През май 2013 г. Комисията прецени, че изискването на училищното ръководство момичето да сваля забрадката си, докато се намира в училището, не са дискриминация. Сайде Мехмед и родителите ѝ обжалваха решението на Комисията пред Административния съд в София.

В решението си съдът намира, че училищното ръководство е действало в съгласие с разпоредбите на Конституцията, Закона за народната просвета и Правилника за приложението му, според които българското училище е светско и в него не се допускат дискриминация или привилегии по признака „религия”.

Сайде и родителите ѝ твърдят, че носенето на забрадка в училище не е привилегия, а е задължение на вярващите мюсюлманки, когато се намират вън от домовете си, а напротив, забраната да се носи забрадка е дискриминация.

Според съда, ръководството на училището, отстранявайки ученичката от занятия, е действало правомерно и законосъобразно. Той не приема за доказани и твърденията на момичето и родителите й, че срещу него е бил упражняван тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

„Възприетото в жалбата неравно третиране не е проява на дискриминация, а начин за преустановяване на създалото се привилегировано положение на религиозен принцип и неравностойно положение на всички ученици, което би обезсмислило значението на вътрешните правила и ред” се казва още в решението на съда.

Родителите на Сайде заявиха, че ще обжалват това решение пред Върховния административен съд, а ако не получат удовлетворение от него, ще заведат дело пред Европейския съда по правата на човека в Страсбург.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.