СЕМ отлага гласуването на лиценз на радио Кърджали

Съветът за електронни медии отложи гласуването на лиценза на радио Кърджали, защото не беше в пълен състав. По време на заседанието, представители на ВМРО протестираха срещу намерението българска и турска реч да звучат поравно в ефира на регионалната станция, съобщиха БНР и „Дневник“.

Деветата регионална радиостанция на БНР трябва да стартира официално на 1 януари 2016 година, а пробно – месец по-рано. Предвижда се е в програмата на радио Кърджали да обхваща и региона на Хасково и Смолян. Според изработената схема първоначално програмата ще е 6-часова в делничните дни, 4 – през уикенда, като плановете са след време продължителността ѝ да се увеличи двойно. Половината от ефира ще е с програма на турски език – новини, преглед на печата, фолклорна музика. Срещу това възрази члена на СЕМ Мария Стоянова.

„Три часа турски в ефир, три часа български, не знам по какъв начин допринася за интеграцията. Какво означава в ефира три часа по 60? Това са 180 минути да звучи турски език с турска музика.“

Депутатът от БСП Иво Атанасов, който председателстваше вчерашното заседание на надзорниците, каза:

„Аз също съм притеснен, както госпожа Стоянова, от обема на тази програма“.

Ани Хаджиева от парламентарната квота на СЕМ беше учудена от малкия брой хора, които ще правят програмата. Предвидено е тя да се прави от 7 души.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки беше дошъл на заседанието на СЕМ с десетина симпатизанти.

„Искането на Националното радио за създаване на това регионално звено на Националното радио е скандално и недопустимо. Предложената програма с три часа чужд език, равнопоставен на българския, не е никаква интеграция, а пълна дезинтеграция.“, заяви той.

От Управителния съвет на БНР отговориха, че програмата на турски език ще бъде същата, каквато продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България. За нея има лиценз, издаден от СЕМ преди 10 години. Програмата на български ще се прави в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР. От Управителния съвет посочват, че документите за радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят на Закона за радио и телевизия, а право на СЕМ е да прецени нуждата от регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали.

По данни на НСИ от последното преброяване на населението през 2011 г., 56% от жителите на област Кърджали са с турска етническа идентичност. Това е повече от половината от населението в областта.

Според чл. 49, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията „Българското национално радио и Българската национална телевизия създават национални и регионални програми; предавания за чужбина, включително за българите зад граница; предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.

В Белгия има RTBF – обществено радио на френски език; станциите му включват La Premiere, Radio 21, и международния канал RTBF International, по данни на Belga Press Agency. Съществува и VRT – обществено радио на фламандски език, каналите му включват Radio 1 и Studio Brussel,
Radio Vlaanderen International (RVI) – международен канал на VRT и Belgischer Rundfunk (BRF) – на немски език.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.