Семинар във Велико Търново укрепва отношенията между роми и не-роми

Споделете статията:

35 студенти по медицина от ромски произход ще участват от днес в четиридневно обучение по застъпничество, организирано от известната ромска неправителствена организация Център за етнически диалог и толерантност “Амалипе”  във Велико Търново. Младежите следват в различни медицински университети в страната, а някои от тях са завършили своето образование и вече практикуват професията. Подготовката на семинара съвпадна със събитията в Асеновград, когато инцидент между младежи от български и ромски произход отключи протестна вълна от цялата страна. Основните лозунги на хиляди хора пред ромския квартал“Лозница“ задаваха тон на противопоставяне на етническа основа.

На 17 юли, в навечерието на обучението във Велико Търново, водещи ромски организации имаха среща с премиера Бойко Борисов /https://www.marginalia.bg/novini/sreshta-na-bojko-borisov-s-osnovni-romski-organizatsii-se-sastoya-na-17-yuli//. Един от ключовите акценти на тази среща бе работата в гетата и села, с крайно депресивно развитие на образованието на децата там.

„Идеята е да се укрепят отношенията между роми и не-роми“ – каза за „Маргиналия“ Теодора Крумова от “Амалипе”.  –  “Искаме да увеличим подкрепящата среда, да стимулираме положителните реакции на мнозинството. Няма здрава мисъл в това само да се виси във Фейсбук и да се критикува. Студентите по медицина, които се събират тук са от добрите примери, които ще послужат за правенето на политики от страна на управляващите. Естествено, ако има воля. Малцинствената   идентичност на нашите студенти е солидна предпоставка да се завърнат в гетата и да продължат работата си там. Вече са били в Аспарухово, в Дряново, тоест в места  където тежката здравна проблематика с жителите им изисква да си посветен и умеещ“.

Събитието е  част от Програмата за подкрепа на роми – студенти по медицина, координирана от Институт “Отворено общество” – София.

В рамките на обучението студентите ще обсъждат  също как може да се преодолее насилието в професията, как да се спре агресията срещу здравните работници и какво е това, което все още издига бариери между ромската общност и здравната сфера.

Техни лектори ще бъдат проф. Татяна Дронзина и Лало Каменов от Комисията за защита от дискриминация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.