Сенатът на САЩ одобри трансджендър на важен пост в здравеопазването

Сенатът на САЩ одобри Рейчъл Ливайн за заместник-министър на здравеопазването. Тя е първият открит трансджендърен федерален служител, получил одобрение от Сената, съобщиха АП и Ройтерс.

Въпреки силната съпротива от страна на републиканците кандидатурата на Ливайн бе гласувана вчера с 52 гласа срещу 48. Изборът на Ливайн освен демократите подкрепиха и две сенаторки републиканки – Лиса Мъркоуски от Аляска и Сюзън Колинс от Мейн.

Новата заместник-министърка от 2017 г. бе начело на здравеопазването в щата Пенсилвания и ръководеше битката с коронавирусната пандемия. Ливайн е работила като професор по педиатрия и психиатрия в Университета на Пенсилвания.

Когато през януари президентът Джо Байдън я номинира, той изтъкна големия й опит и заяви, че тя се ще донесе стабилно лидерство и важни експертни умения, от които хората имат нужда в пандемията, „независимо от това къде живеят, независимо от раса, религия, сексуална ориентация, джендърна идентичност или увреждания“.

Защитници на правата на трансджендърите приветстваха назначаването на Ливайн като исторически пробив. Малцина транссексуални някога са заемали висши постове на щатско или федерално ниво,

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.