Сенатът на САЩ одобрява първия открит гей лидер в армията

Комисия в сената на САЩ одобри първия открит гей лидер на военна служба в страната. Номинацията на Ерик Фанинг за секретар на армията беше утвърдена от Комисията по въоръжените сили на Сената, съобщи PinkNews. Още няма яснота кога целият Сенат ще се произнесе по номинацията, направена от Барак Обама през септември.

Номинирането на Фанинг, който е откритият гей на най-високо място в йерархията на Министерството на отбраната, се случва точно шест години, след като открито хомосексуалните войници бяха приети за първи път. Преди това американската армия беше известна с принципа от времето на управлението на Бил Клинтън „Don’t ask, don’t tell“ („не питай, не казвай“), според който гей служителите ѝ не биваха дискриминирани, ако запазят сексуалната си ориентация в тайна.

Решението за номинирането на Ерик Фанинг отлежаваше месеци в Конгреса, без да се придвижи до необходимото за потвърждението му изслушване. Според американския политически сайт The Hill депутатът консерватор Пат Робъртс планира да блокира назначението, за да упражни влияние върху плановете за закриване на затвора в Гуантанамо.

По-рано Барак Обама се изказа за Фанинг: „Ерик има много години натрупан опит и изключителни лидерски качества за тази нова роля“, и добави: „Нямам търпение да работя с Ерик за това, нашата армия да продължи да е най-добрата в света. Благодарен съм за отдадеността му към мъжете и жените в униформа и съм уверен, че той отлично ще помогне на ръководенето на войниците на Америка.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.