Сенегал: 11-годишно изнасилено момиче роди близнаци заради забрана на абортите

Дакар, 19 май 2014 г.  11-годишно изнасилено момиче от Сенегал роди близнаци, тъй като местният закон забранява абортите.

Насилникът е неин съсед и е арестуван. В интервю за Асоциацията на жените юристки в Сенегал момичето казва, че не е доволно от ареста на насилника: „Аз искам той да бъде убит, защото не мога да ходя на училище заради това, което направи с мен”.

Бебетата се родиха на 21 февруари, в 7-ия месец, прекараха една седмица в кувьоз и са здрави.

„Не разбрах, че съм бременна. Майка ми каза, че тялото ми се променя. Повръщах и тя ме заведе в болницата. През последните месеци от бременността много ме болеше главата и ми бе трудно да се изправям”, казва тя .

На въпроса какво си спомня за раждането, момичето отговаря: „Нищо. Събудих се и разбрах, че вече не съм бременна и видях близнаците”.  Тя разказва, че бебетата са добре, но искат да сучат много. „А аз нямам достатъчно мляко. Майка ми купува мляко от аптеката. Ние имаме възможност да го купуваме благодарение на даренията от щедри хора и на аптекаря, който е много любезен”.

Майката на момичето, която продава зеленчуци на пазара, пояснява, че се е обърнала към лидерката на жените в общността с молба за съвет, след като лекарите са потвърдили бременността. Получила е подкрепа от юристи-доброволци и се е обърнала към държавния прокурор. Изнасилвачът е в ареста, където чака процес.

„Към края на бременността тя не можеше да става сама през нощта и често изпадаше в паника. Баща й, с когото съм разведена, ме обвинява. Той заяви, че не съм се грижела за нея правилно, щом това се е случило. Когато по телефона му казах, че близнаците са се родили, той каза: „Чувам каквото казваш”. Оттогава той нито е телефонирал, нито е идвал да ни види”, продължава майката на момичето.

Тя моли асоциацията на адвокатите да подпомогне дъщеря й с пари, за да може да продължи да учи. Но добавя, че ще трябва да смени училището, за да избегне тормоза от страна на другите деца.

Описвайки изнасилването, 11-годишното момиче казва, че майка й в този ден е отишла на работа и че около мястото,  където се е намирала, нямало никой. Играла с приятелки и изведнъж й се доходило до тоалетната. Насилникът я намерил там и затворил вратата.

Тя свидетелства, че мъжът я е заплашил с убийство, ако каже на някого как я е мъчил. „После имах болки в долната част на стомаха”, казва тя и добавя, че дори не е могла да се движи нормално, но се е насилвала да върви изправена, защото се е страхувала, че той ще я убие.

Момичето добави, че мъжът я е изнасилил още веднъж в същата тоалетна и отново я е заплашил: „Този път той каза, че ще убие не само мен, но и майка ми, ако кажа на някого”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.