Сепаратистите в Източна Украйна забраняват Би Би Си

Споделете статията:

Ръководството на самопровъзгласената  „Луганска народна република“ (ЛНР) разпорежда да се блокират на контролираната от него територия 113 интернет сайта. В списъка на сайтовете, които подлежат на блокиране, е сайтът на самото Би Би Си, съобщиха от медията. В него присъстват и сайтовете на украинската версия на списание „Форбс“, на украинското издание на руския портал за бизнес новини и анализи РБК, както и сайтът на Радио „Свобода“.

Забраната е постановена в резултат на преценката на ръководителите на ЛНР, че „сайтовете в списъка нарушават законодателството на Луганската народна република“. Тяхното блокиране, според сепаратистите, е необходимо и заради „осигуряването на националната сигурност“.

Заповедта на т.нар. Министерство на информацията на ЛНР, с която се забраняват сайтовете, е издадена още на 18 декември, а на 30 декември е регистрирана. Но тя е била разпространена за „ограничено ползване“ и става известна на широката общественост едва сега.

На 3 февруари за блокирането на тези сайтове оповести интернет страницата на руската организация, бореща се против цензурата във виртуалното пространство „Роскомсвобода“. Към съобщението си тя добавя, че по-рано в ЛНР вече са забранени седем интернет сайта.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.