Северна Ирландия: пекарна осъдена за отказ да приготви ЛГБТ торта

Съд в Северна Ирландия призна притежателите на пекарната Ashers Baking Company за виновни в упражняване на дискриминация срещу лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и транссексуалните хора в страната (ЛГБТ), съобщи Би Би Си. Дискриминацията е в това, че пекарната е отказала да направи торта с надпис върху нея в защита на еднополовите бракове.

Първоначално пекарната е приела поръчката на ЛГБТ активиста Гарет Лий да му бъде приготвена торта с надпис „Подкрепете гей браковете”, но след известно време отменила поръчката и предложила да върне платените като капаро пари. В отговор Гарет Лий се обърна към съда, обвинявайки пекарната в дискриминация на основата на сексуална ориентация. През март на заседание по делото той каза, че отказът на пекарната го е заставил да се почувства като човек, който „нищо не струва”.

За разлика от другите части на Великобритания, в Северна Ирландия еднополовите бракове не са легализирани.

В решението на съда се казва, че Ashers Baking Company води бизнес с цел получаване на печалба и не е религиозна група, макар собствениците й да са християни. Съдията по делото заяви, че хората, работещи в пекарната, притежават „искрени и дълбоки” религиозни възгледи, но това не ги освобождава от действието на закона за защита от дискриминация. Кореспондентът на Би Би Си Марк Симпсън съобщи, че в залата на съда е царила пълна тишина, докато съдията е обявявал решението си.

Адвокатите на двете страни предварително се договориха, че пекарната следва да заплати компенсация от 500 лири стерлинги (около 1355 лева) на ищеца, както и да поеме разходите по делото. Лий, според адвоката му, възнамерява да даде тези пари за благотворителни цели.

Преди произнасянето на решението, управителят на пекарната Даниел Макартър заяви: „Ние с радост обслужваме всички, но не можем да изпълняваме поръчки, които противоречат на думите в Библията за брака” и допълни: „опитваме се да се ръководим в действията си от християнската вяра”.

Вицепремиерът на Северна Ирландия от партията „Шин Фейн” Мартин Макгинес приветства решението, като каза: „това е добър резултат за равенството”.

В същото време, депутатът от опозиционната Демократическа юнионистка партия Пол Гиван изрази мнение, че решението на съда представлява атака върху религиозните убеждения на хората. „Не може да има йерархия на правата, а с това решение се установява ясна йерархия, която предполага, че правата на гей хората са по-важни от правото на хората да имат религиозни убеждения”, каза Гиван.

Решението по делото с пекарната се случва в контекста на разгорещена кампания в навечерието на референдума за легализирането на еднополовите бракове в съседната Република Ирландия, който е насрочен за 22 май.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.