„Някои медии изглежда очакват тълпи от гей и бисексуални мъже сега да се наредят да даряват кръв. Това няма да се случи“, смята Джон О’Доърти, директор на „Рейбоу проджект“. „Бидейки изключително благодарни на здравния министър Мишел О’Нийл, че изостави нелогичния подход към кръводаряването на предшествениците си и приведе Северна Ирландия в съответствие с останалите региони на Обединеното кралство, ние винаги сме твърдели, че замяната на доживотната забрана със забрана за онези, които не са правили секс през последните 12 месеца, няма как да доведе до същностно увеличение на броя на гей и бисексуалните мъже, даряващи кръв, тъй като много от тях, също като останалата част от населението, са правили секс поне веднъж през последната година“, добави О’Доърти.

Премахването на доживотната забрана според директора на „Рейнбоу проджект“ е крачка напред към система за кръводаряване, която се основава на оценка на риска на потенциалните донори. Той е на мнение, че все още по отношение на гей и бисексуалните мъже и останалата част от населението се прилагат различни стандарти, което се дължи на „ирационални бариери“.

„Трябва да се признае, че двама мъже в моногамна връзка представляват нулев риск за кръвта. Те не могат магически да създадат ХИВ помежду си. Но докато правят секс, на тях никога няма да им се позволи да даряват кръв. Това не е наука, това е стигма“, заяви Джон О’Доърти.