Северна Корея: Доклад разкрива данни за системни престъпления срещу човечеството

Комисията по разследване на човешките права в Северна Корея публикува доклад от близо 400 страници, разкриващ мащабни и систематични престъпления срещу човечеството. Основната препоръка в доклада е ръководното тяло на Пхенян да бъде изправено пред Международния криминален съд за престъпления срещу човечеството в Хага.

Според данните, оповестени в доклада, Северна Корея отказва да изпълнява каквито и да било наредби на ООН, защото „напълно отхвърля и не признава” резолюцията, на основата на която се създава Комисията за разследване на престъпленията срещу човечеството. Тази позиция не се променя въпреки множеството опити на Комисията да ангажира северно-корейското правителство.

След завършването на доклада, той е изпратен в Северна Корея с предложения за коментари и фактологически поправки. На самия Ким Джон Ун е връчено писмо, в което се обобщават най-сериозните причини за загриженост, но резултатът е същият: без отговор.

Освен над 80-те интервюта, проведени от Комисията в Сеул, Токио, Лондон и Вашингтон, са направени още близо 240 поверителни интервюта с хора, които все живеят в Северна Корея, но „се страхуват от посегателства срещу членове на семействата им”, включително такива, „които преди са били на държавна длъжност”. В доклада се отбелязва, че те „често са особено несъгласни да сътрудничат публично с Комисията”.

Комисията по разследване на човешките права в Северна Корея е осъществила среща с японския министър председател Шинцо Абе, но не и с южнокорейския президент Парк Ген-йе. Тя е поискала достъп до границата между Китай и Северна Корея, но Пекин е отказал да предостави такъв. Комисията е била подканена да действа обективно и безпристрастно и „да не бъде подвеждана от недоказана информация.”

Молбите на Комисията за сателитни снимки с по-висока резолюция на политически лагери в Северна Корея, отправени към технически по-развити страни, не са удовлетворени, така че тя е използвала наличните сателитни снимки.

Въпреки че порицава отказа на корейското правителство да представи своята гледна точка за ситуацията на човешките права в страната, Комисията е направила опит да балансира предимно негативното мнение на много от свидетелствата, като внимателно е прегледала информацията от обществено достъпните документи, свързани с управлението на държавата.

Един от основните акценти в доклада на Комисията на ООН е култът към династията на Ким. По отношение на образованието и правата на децата, той се изразява в поощряване на рисунки, които биха се харесали на върховния лидер Ким Чен Ун. Обявените за „най-добри“ рисунки се показват в училищата. Обикновено те или изобразяват семейство на Ким, или показват как деца намушкват японски или американски войници с мечове или моливи. За участието си в масовите игри, организирани от корейското правителство, децата тренират цяла година, често за сметка на училището. Онези, които не се представят добре, са подлагани на физически наказания. Комисията определя това като експлоатация на деца.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.