Северна Корея: Насилието над жени все още не смята за престъпление в страната

Споделете статията:

Политически рецидивист, изнасилена в севернокорейски затвор и  жертва на трафика на хора в Китай, заяви пред американската медия United Press International (UPI) , че повечето севернокорейски жени (които използват услугите на посредникq за да пътуват), са изпитвали някаква форма на изнасилване.

Мей Джо, на 37, която се преселва в САЩ след като напуска на Северна Корея през 2005 г., заяви пред медията  в понеделник, че жертвите на изнасилване дори не осъзнават, че актът на изнасилване се категоризира като престъпление.

Това е така, защото те [севернокорейците] нямат концепция за правата на човека “, каза Джо., и добави “Те не знаят какво е нарушение на правата на жените. На жертвите на изнасилване никога няма да им хрумне да се оплачат или да потърсят справедливост“

Джо споделя своята история пред работна група за правата на жените в Ню Йорк. Била е изнасилена от севернокорейски “политически офицер”, след като е арестувана, опитвайки се да влезе в страната с пари, спечелени в Китай. Парите предвидени за операция на сина на Джо, жената скрила в ректума си. Полицаите в ареста са приложили физическо и сексуално насилие по време на конфискацията, съобщават от изданието.

32-годишната Йонесо Лий, от провинция Южна Хуанхае в Северна Корея, заяви, че сексуалното насилие е сериозен проблем в Северна Корея, но изнасилванията са по-често срещани в Китай.

“Да бъдеш изнасилен е за предпочитане пред това да бъдеш арестуван в Китай”, каза Лий, който се преселва в Южна Корея от Китай. „Защото в мига, в който предупредиш властите, те арестуват.“

В ерата на глобалното движение #MeeToo, където жените все повече изразяват гнева си и назовават извършителите на сексуално насилие, липсата на защита на правата на севернокорейките е напомняне за режима “Ким Чен Нон” – който зашемети света като предложи разговор с американския президент Доналд Тръмп и президента на Южна Корея Мун Яе-ин по въпроса, който е може би един от най-належащите  в страната.

Въпросът за човешките права в Северна Корея не беше разгледан на срещата на южнокорейските официални представители с Ким в Пхенян миналата седмица, а Тръмп се съгласи с разговорите, планирани за май, припомнят от изданието.

„Предстоящата среща на високо на високо равнище между САЩ и Северна Корея не е споменавана в медийните изявления на Пхенян понеделник, но това не е необичайно, казаха Йо и Лий пред UPI. Джо предполага, че “Избягването от страна на режима на предварителни съобщения за важни събития, като например решение за срещата на високо равнище “Тръмп-Ким”, е индикатор, че планираната среща може да не е в интерес на севернокорейския лидер. Срещата на върха не е нещо, което Ким Чен Нон иска. След подобни големи събития, след това се съобщават само точките, които са благоприятни за държавата”.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.