„Шалом“настоява прокуратурата да спре неонацистката организация „Национална съпротива“, тя е срещу евреи, турци, роми, арменци, ЛГТБИ

Организацията на евреите „Шалом“ внесе сигнал до Главния прокуратур на Република България относно дейността на лицето Благовест Асенов – водач на крайно дясната неонацистка организация „Национална съпротива„. Същият разпространява опасна идеология, използвайки антисемитска реторика и език на омразата, насочени срещу етническите малцинства в България (евреи, турци, роми, арменци), както и други уязвими социални групи (ЛГБТ общността).

 

Не само профилът на Асенов в социалната мрежа Фейсбук е изпълнен с подобни призиви. Макар и постоянно докладван от потребители на мрежата за расистко и ксенофобско съдържание, профилът е свалян за няколко часа и после отново връщан онлайн, съобщават още от организацията.

 

Като водач на „Национална съпротива“ Асенов е сред основните участници в предстоящата конференция на националистически партии и организации от цяла Европа, организирана от португалската организация „Нов социален ред“ (Nova Ordem Social) на 10 август в Лисабон. Участие засега са потвърдили водачите на подобни образувания от Франция (самият Иван Бенедети), Испания, Германия („Десните“), Полша, Италия и Великобритания („Britain First“).

 

Асенов управлява спортен физкултурен салон за смесени бойни изкуства в София, част от националната мрежа „Спортувай, брани Родината“. NS Fight Club организира тренировки и мачове (национални и международни) в категорията на смесените бойни изкуства ММА, а членовете му са заснети да носят спортни облекла с нацистка символика, като цифрите 14/88, буквите SS, пред банери с надписи, призоваващи към „расова чистота“, „кажи да на расизма“ и др. Приложено изпращам подробен доклад за дейността на спортния център.

 

В своя сигнал до Главния прокурор, с копие до Националния координатор за борба с антисемитизма, доц. д-р Александър Оскар настоява Благовест Асенов да понесе съдебна отговорност по силата на НК за разпространяването на опасна антидемократична идеология и език на омразата, а дейността на спортния център NS Fight Club да бъде санкционирана с цялата тежест на закона.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.