“Шалом” защитава ЛГТБИ проекта, отговарял на основната цел и концепция на програмата на

Хомофобските действия на БСП и ВМРО срещу проекта на ЛГТБИ  в Пловдив, за който Маргиналия нееднократно писа, получиха сериозно противодействие. Вчера ОЕБ” Шалом” разпространиха позиция, в която се казва:
“Инициираната кампания срещу „Балканска гордост“, целяща да настрои части от обществото срещу ЛГБТ общността, включително чрез разпространението на брошури с невярно съдържание, е недостойна и в пълно противоречие с образа на Пловдив като мултикултурен град”.
                                                Разпространяваният хомофобски плакат
Ето пълният текст:
Организацията на евреите в България „Шалом“ изразява своята подкрепа към нашите партньори от GLAS Foundation и пълно доверие в артистичната стойност на проекта им „Балканска гордост“, който предстои да бъде реализиран в рамките на културния календар на Пловдив като Европейска столица на културата. Проектът включва фотографска изложба и музикално събитие, посветени на Прайд шествията в балканските столици, както и дискусия за поводите ни за гордост, разгледани през призмата на съвременността.
Категорично не сме съгласни с твърденията на някои политически партии, че фондация Пловдив 2019 прокарва „проекти, пропагандиращи нетрадиционни за България и българското общество идеи“. Проектът на GLAS напълно отговаря на основната цел и концепция на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv… да покаже различни аспекти от съвременното общество, да включи разнообразни общности и малцинства, да включи изкуството и културата в помощ и защита на основни човешки права и на първата и най-важна ценност, проповядвана в голямото европейско семейство – свободата
За съжаление от реакцията се вижда опит за политическа намеса и трупането на дивиденти, което е недопустимо и само показва нуждата от дискусия по темата у нас, която изключва партиен оттенък.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.