Шана Това! Хаг Самеах! Честита Нова година!

Тази вечер от 17 часа в Софийската Синагога ще бъде посрещната Новата 5782 година. Поканени на церемонията са посланици, Комисия за защита от дискриминация,  столичния кмет, представители на неправителствени организации.

„Десетте дни за покаяние“, Рош Хашана, е първият от така наречените Йамим Нораим, предществани от месеца Елул. В свещената Тора(Yom Teruа, Levit, 23:24) този ден е наречен „Денят за тръбене на шофар”“ а равинската литература и самата литургия описват Рош Хашана като „Денят на съда“ (йом ха-дин) и „Денят за възпоменание“ („йом ха-зиккарон“).

Тези дни са най-важните и тържествени празници в юдаизма. През това време евреите трябва да се посветят на самооценка и разкаяние.

По повод настъването на новата година, доц.д-р Александър Оскар, председател на ОЕБ Шалом, заяви:

„Това безспорно бе една трудна, изпълнена с много предизвикателства година. Безпрецендентната ситуация, породена от Ковид-пандемията и противоепидемичните мерки за социална дистанция ни провокираха да погледнем на живота и еврейската общност по съвсем различен начин. И въпреки невъзможността да се събираме, всички ние успяхме да се съхраним и като общност, и като хора“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.