Шана Това! Хаг Самеах! Честит празник, скъпи приятели!

Споделете статията:

С градинско парти във Военната Академия  започна отбелязването на изтичащите часове до края на 5780 еврейска година.Членове на организацията Шалом и много гости  избраха да празнуват тук, а не в Синагогата както повелява традицията поради противоепидемичните мерки.

Точно в 19. 20 минути с молитвата /четенето от Тората (първата и основна част на Библията) започна Рош Ашана – началото на  еврейската нова 5781 година.

Семейства, роднини и близо стотина деца от различни възрасти, внуците и правнуци общуват, разказват си преживявания, планират бъдещето. Забележителната г-жа Хени Лорер, оцеляла от Холокост е заобиколена от три поколения.  Истинска наслада е да ги гледаш и разпитваш какво учат, как се справят. С Хени разговаряхме за Примо Леви, чиято книга напоследък нашумя много в София.

 

 

Посланикът на Израел Н.Пр. г-н Йорам Елрон каза хубави думи и пожелания за здраве на семействата както на домакините, така и на техните гости. За щедри дарителства и грижи за  болните, за споделените неволи, но и за силата на духа в еврейската общност по време на карантината от Ковид-19, разказа  председателят на Шалом Александър Оскар.Тиха музика , леки напитки и  добро настроение, заместваха обичайната традиция да се празнува в Синагогота.

Сред гостите бяха фондация ГЛАС и Маргиналия, стари и нови приятели на еврейската общност в София.

Симеон Василев, Юлиана Методиева, Димитър Богданов, Александър Оскар

 

28 септември се празнува навсякъде където е еврейската диаспора – във Флорида, Амстердам, София, Мадрид.  И евреите в Израел, разбира се. Летоброенето в еврейския календар се води от сътворението на света. Преди 5781 години е била разтворена Книгата на небето. В нея е записан всеки човек от Народа. След това започват „десетте страшни дни“, когато всяко създание бива подлагано на съд.  Те траят до 28 септември, когато е  следващия празник Йом Кипур. Ако си се разкаял и пречистил ще получиш  Божието милосърдие. Ще бъдеш записан в Книгата, която ще се затвори завинаги.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.