Шана Това Уметука, скъпи еврейски приятели! Да ви е добра и сладка годината!

Със залеза на слънцето вчера в Израел започнаха празненствата по случай новата 5780 година по еврейския календар, според който дните се броят от залез до залез. Еврейският календар отбеляза 5780  години от сътворението на света.

Със звук от шофар, молитва в Софийската синагога и много смислово натоварени ритуали със залеза на слънцето настъпи снощи Еврейската Нова година – Рош а Шана. Новата година – Рош Хашана се празнува два дни, като през този период  традицията забранява да се работи каквото и да било, освен да се приготвя храна. Евреите се събират на празнични церемонии и трапези в синагогите, пожелавайки си Шана Това Уметука – Добра и сладка година.

 

Прието е, че Рош Хашана се отбелязва не през първия, а през шестия ден от Сътворението на света, когато Бог е създал човека. Новата година е началото и на много други есенни еврейски празници. Еврейският народ нарича празника си Рош Хашана, което в буквален превод означава „глава на годината“, т.е. началото на годината.

Шана Това! Честита Нова година на еврейските ни приятели!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.