Интелектуалци, еврейски, мюсюлмански и католически духовници, политици, срещу новия антисемитизъм във Франция

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция, порицавайки остро медийното мълчание и мълчаливото етническо прочистване, което според тях се извършва в някои квартали, предаде Франс прес, цитирайки днешното издание на в. „Паризиен“, информираха БНР и  Клуб „Z“.

„Искаме борбата срещу този провал на демокрацията, антисемитизмът, да стане национална кауза, преди да се окаже твърде късно. Преди Франция да престане да бъде Франция“, пише в текста, подписан от политици от лявото и дясното политическо пространство, включително бившия десен президент Никола Саркози и бившия социалистически премиер Манюел Валс.

„В неотдавнашната ни история 11 евреи бяха убити, и някои от тях изтезавани, от радикалните ислямисти – защото бяха евреи“, пише в текста.

Те визират убийството на Илан Халими през 2006 г., нападението срещу еврейско училище в Тулуза през 2012 г., нападението срещу кашерен хипермаркет в Париж през 2015 г., смъртта на Сара Халими през 2017 г. и убийството на Мирей Кнол тази година. Тя беше открита в апартамента си на 23 март, с рани от нож и изгаряния.

„Французите от еврейски произход са изложени на 25 пъти по-висок риск да бъдат нападнати от своите мюсюлмански съграждани“, пише в манифеста.

„Десет на сто от евреите в Ил дьо Франс, или около 50 000 души, неотдавна бяха принудени да напуснат, защото в някои градове вече не бяха в безопасност и защото децата им не можеха да посещават държавните училища. Става дума за мълчаливо етническо прочистване в страната на Емил Зола и Клемансо“, заявяват подписалите се.

„Ислямистката радикализация и антисемитизма, който тя води, се смята за израз на социален бунт от част от френските елити“, пише в манифеста, който предупреждава, че към стария антисемитизъм на крайната десница се добавя този на част от радикалната левица – която е открила в антиционизма алиби, за да превърне екзекуторите на евреи в жертви на обществото.

Подписалите текста искат ислямските теолози да премахнат от Корана стиховете, призоваващи за убийството и наказанието на евреи, християни и неверници, както несъответствията в Библията и католическият антисемитизъм са били премахнати на Втория ватикански събор, „за да не може никой вярващ да се позовава на свещен текст, за да извърши престъпление“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.