Интелектуалци, еврейски, мюсюлмански и католически духовници, политици, срещу новия антисемитизъм във Франция

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция, порицавайки остро медийното мълчание и мълчаливото етническо прочистване, което според тях се извършва в някои квартали, предаде Франс прес, цитирайки днешното издание на в. “Паризиен”, информираха БНР и  Клуб “Z”.

“Искаме борбата срещу този провал на демокрацията, антисемитизмът, да стане национална кауза, преди да се окаже твърде късно. Преди Франция да престане да бъде Франция”, пише в текста, подписан от политици от лявото и дясното политическо пространство, включително бившия десен президент Никола Саркози и бившия социалистически премиер Манюел Валс.

“В неотдавнашната ни история 11 евреи бяха убити, и някои от тях изтезавани, от радикалните ислямисти – защото бяха евреи”, пише в текста.

Те визират убийството на Илан Халими през 2006 г., нападението срещу еврейско училище в Тулуза през 2012 г., нападението срещу кашерен хипермаркет в Париж през 2015 г., смъртта на Сара Халими през 2017 г. и убийството на Мирей Кнол тази година. Тя беше открита в апартамента си на 23 март, с рани от нож и изгаряния.

“Французите от еврейски произход са изложени на 25 пъти по-висок риск да бъдат нападнати от своите мюсюлмански съграждани”, пише в манифеста.

“Десет на сто от евреите в Ил дьо Франс, или около 50 000 души, неотдавна бяха принудени да напуснат, защото в някои градове вече не бяха в безопасност и защото децата им не можеха да посещават държавните училища. Става дума за мълчаливо етническо прочистване в страната на Емил Зола и Клемансо”, заявяват подписалите се.

“Ислямистката радикализация и антисемитизма, който тя води, се смята за израз на социален бунт от част от френските елити”, пише в манифеста, който предупреждава, че към стария антисемитизъм на крайната десница се добавя този на част от радикалната левица – която е открила в антиционизма алиби, за да превърне екзекуторите на евреи в жертви на обществото.

Подписалите текста искат ислямските теолози да премахнат от Корана стиховете, призоваващи за убийството и наказанието на евреи, християни и неверници, както несъответствията в Библията и католическият антисемитизъм са били премахнати на Втория ватикански събор, “за да не може никой вярващ да се позовава на свещен текст, за да извърши престъпление”.

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.