Шефът на Хюман райтс уоч: Употребата на химическо оръжие в Сирия е военно престъпление

„Предполагаемата химическа атака срещу мирни граждани в Сирия е военно престъпление, което носи отличителните белези на правителството на Башар ал Асад, но неговият съюзник Русия също носи възможната криминална отговорност за употребата му“, заявява Кенет Рот, изпълнителен директор на най-голямата правозащитна организация в света Хюман райтс уоч в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Освен това той казва, че държавите трябва да обмислят как да упражнят натиск върху президента Путин  в навечерието на Световното първенство по футбол през юни, защото за президента на Сирия Асад е известно, че „той вече няма никаква репутация“.

Предполагаемата газова атака върху контролирания от сирийските бунтовници град Дума в неделя уби най-малко 60 души рани повече от 1000. Това заяви в понеделник една медицинска група за подкрепа на цивилното население в Сирия, добавя Ройтерс.

Дамаск отрича неговите войски да са употребили какъвто и да е отровен газ, а руският министър на вътрешните работи Сергей Лавров заявява, че такива твърдения представляват „фалшива новина“.

„Употребата на химически оръжия е несъмнено военно престъпление. И трябва да добавим  най-страшното е, че хората, които са били поразени от него, са мирни граждани, което е типично за действията на правителството на Асад“, заявява Рот в интервюто си пред Ройтерс, дадено в женевския офис на Хюман райтс уоч.

„Тази употреба на химическо оръжие срещу мирни граждани, които са се крили в мазета и подземия, не е само част от по-обемна стратегия за употреба на химическо оръжие, но има като съществена черта в Сирия това, че се употребява главно срещу мирни невъоръжени хора, които живеят в територии, контролирани от опозицията“, добавя Рот.

„Случаите на употреба на химическо оръжие в Сирия срещу мирни граждани представляват тежко нарушение на Женевските конвенции и те трябва да бъдат разследвани и наказани от Международния криминален съд, или от един бъдещ специален  трибунал за военните престъпления в Сирия“, заявява Рот, адвокат, който възглавява Хюман райтс уоч от 1993 г.

Хюман райтс уоч сега не може да разследва на място тази предполагаема употреба на химическо оръжие, защото експертите ѝ не са допускани до град Дума. Но някои свидетели твърдят, че хеликоптер на армията на Асад е спуснал над група сгради в този цилиндър, пълен с отровен газ. „Този цилиндър е намерен“, казва Рот.

От  изследователите на ООН са установени  и са документирани повече от 20 употреби на смъртоносно химическо оръжие от сирийските правителствени войски от началото на гражданската война през март 2011 г.

Русия е главният съюзник на Асад и му доставя хора и военна техника в неговата седемгодишна война срещу бунтовниците.

„В миналото Асад употребяваше химическо оръжие и уби голям брой хора с него. Той го правеше, защото това е ужасно оръжие и служи освен за убийство, още и за деморализация на противниците му“, казва Рот.

„Очевидно е, че правителството на Асад носи криминална отговорност за военните си престъпления и за стратегията си да поразява цивилни граждани, за да принуди въоръжените опозиционери да се предават, за да избегнат нови атаки срещу мирните хора“, казва Рот.

Според него Русия споделя заедно със сегашното правителство на Сирия отговорността за употребата на тези оръжия срещу цивилни граждани.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.